2011 m. kovo 25 d., penktadienis

Varškės pyragas su bananais ir spanguolėmis




Kai mano mažoji suserga ir atsiranda daugiau laiko kartu su ja kepti, eksperimentuoti. Dukrytė man sako: mamyte, aš būsiu gaspadynė kaip tu užaugsiu...tai labai paglosto širdį, kad mano dukrytei irgi patinka krapštinėtis virtuvėje, minkyti tešlą, nors labiau matyt ją valgyti :)))
O iš tiesų kai dirbi kasdiena, tai vakare būni dažniausiai be jėgų, nesinori labai terliotis, tačiau savaitgaliai būna mūsų- mūsų šeimos pietūs ir vakarienės, namai kvepia kepiniais, kaip man tai patinka-nuostabu. O paprastomis darbo dienomis, kepami seniai išbandyti receptai, kuriuos galėtum daryti užsimerkus. Iš tiesų būna labai smagu kai atrandi kažkokį receptuką, kuris tau sukelia kažkokias emocijas, aromatinius prisiminimus..."aromaterapija". Ech taip atsitiko ir šį kartą, nes malto imbiero, kardamono ir kitų kalėdinių mano manymu kvapų mišiniai tau gražią, šiltą pavasario dieną tiesiog primena kalėdas, vieną nuostabiausių metų švenčių. Sausaininis pagrindas, lengvutis varškės kremas ir tiršta bananų bei spanguolių uogienė su citrinomis...dieviška. Šis pyragas tinka tiek paprastai tiek šventiniai dienai. O kadangi aš laukiu rytoj svečių išsikepsiu šiandien, nes sausaininiai pagrindai turi gerą savybę taip greitai nesenti, o tapti dar skanesniai, nes tada susiguli sausaininis pagrindas, normaliai sustingsta varškės kremas....mmm jau seilės tysta, ką aš čia pradėjau. O ir šiaip pyragai su varške pas mus namuose neužsilaiko. Šiame receptuke galite naudoti, bet kokią mėgstamą uogienę, džemą,manyčiau labai tiktų koks mandarinų...woooowww būtu fantastika, būtinai teks išmėginti, bet pirmąjį sykį siūlyčiau išmėginti manają. Ji gan paprastai pagaminama. Jai turite galimybe pyragą pasidarykite 1-2 dienas iki šventės, tada torto padas suminkštės ir bus labai labai skanu...

Tešla:

100 g., šalto sviesto
350-380 g., miltų
150g., cukraus
1/2 kepimo miltelių
1 a. šaukštelis prieskonių mišinio (matas kardamonas, imbieras, kvapieji pipirai, gvazdikėliai)
1 a.šaukštelis cinamono
1 v.šaukštas su kaupu medaus
1 v.šaukštas grietinės
1 kiaušinis


Varškės masė:

~250g., varškės
250g., grietinėlės
2 kiaušiniai
3-4 v.š. cukraus (jai mėgstate saldžiau galite dėti daugiau)
1 v.š. krakmolo

Uogienei:

300-400g., spanguolių šviežių arba šaldytų (aš turėjau stiklainiuke su vandeniu)
1 citrinos arba apelsino sulčių ir cedra
100-150 g., cukraus(priklauso kaip mėgstate saldžiai)
2 šaldyti bananai


Gaminimas:

Šaltą sviestą susipjaustome kubeliais ir metame į kombainą su peiliais (tinka ir kokteilinė didelės talpos), pilame miltus, maišome. Beriame cukrų, kepimo miltelius, prieskonių mišinį, cinamoną ir kitus priedus jai dedate. Išmaišome. jai medus susicukravęs - pašildome, sumaišome su grietine ir kiaušiniu, viską išmaišome ir dedame į maistinę plėvelę 20-30 min., į šaldytuvą.
Praėjus laikui, išsitraukiame tešlą iš šaldytuvo, pabarstome stalą miltais ir kočiojame apie 1 cm.,tešlos lakštą ir spaudžiame su paprasta išardoma tortine forma. Pagrindą spaudžiamia su nuimamu šonu, tarsi diiiidelį apskritą sausainį su milžiniška sausainine (tirtine) forma. Gaunasi idealiai lygus pagrindas. Aš taip darau tortams biskvitus, tada žymiai mažiau terlionės. Tešlos blynas lengvai nusiims nuo stalo, o jūs jį tiesiog įkelkite į tortinės formą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min., prieš tai galite subadyti pagrindą šakute. O kol pagrindas kepa išsiverdame uogienę.
Į puodą sudedame visus ingridientus, užpilame cukrumi. bananus galima naudoti ir šviežius ir šaldytus. jai naudosite šviežius sutrinkite. kaitiname ant nedidelės ugnies, kol spanguolės pradės sproginėli, pakaitinamae dar kokių 10 min.,
Šiek tiek uogienės užtepame ant sausaininio pagrindo ir ruošiame varškės masę.

Varškytę dedame į elektrinį plaktuvą, užpilame grietinėle ir plakame. Išplakę imamės kiaušinių. Kiaušinius išplakame su cukrumi ir tada dedame šaukštą krakmolo, atsargiai dedame į varškės kremą ir išmaišome. masė gaunasi grietinėlės konsistencijos.

Visą šią masę dedame ant sausaininio ir uogiene ištepto pagrindo, supilame ant viršaus bananų ir spanguolių uogienės, išlyginame ir pašauname į orkaitę įkaitintą iki 180laipsnių, kepame apie 35-45 min., iškepusį pyragą šiek tiek atvėsiname (kokias 10 min.) užpilame likusia uogiene ir išlyginame. kai pyragas visisškai atvės galėsime patiekti.

Karališka.....



PATARIMAS:
jai norite ir žiemą turėti šviežių spanguolių, jas nusipirkę, nusiplovę tiesiog sudėkite į stiklainiuką ir užpilkite šaltu vandeniu. Užsukite paprastu dangteliu metaliniu ar plastikiniu laikykite šaldytuve. Jai atidarysite ir panaudosite dalį uogų, pakeiskite tiesiog šviežiu vandeniu ir vėl užsukite. Puikus būdas visus metus turėti šviežių spanguolių.
jai liko sausaininės tešlos pasigaminkite pagranduko sausainėlių

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą