2009 m. kovo 15 d., sekmadienis

Medutis




Apie medaus naudojimą maistui parašyta daug. Čia apie tai, ką patys naudojame kasdien ir mums skanu. Gal patiks ir jums.

Mėtų ir medaus gėrimas su citrina arba svarainiais
Gaminti šį puikų gėrimą išmokau iš anytos: ji pasiskina šviežių mėtų ir užpliko jas verdančiu vandeniu, lyg arbatai. Palieka atvėsti. Į perkoštą ataušusį mėtų antpilą išspaudžia citrinos sulčių, o likusią citriną supjausto smulkesniais gabalėliais ir taip pat suberia į mėtų antpilą. Rudenį, kai sunoksta svarainiai, citriną galima pakeisti smulkiais griežinėliais pjaustytu svarainiu. Tuomet anyta gėrime tirpina medų, vis paragaudama – ar jau pakankamai saldu. Karštą vasaros dieną į ąsotį su šiuo gėrimu įmeta ledukų ir turi visą ąsotį labai skanios gaivos. Mes tokio gėrimo ąsotį visuomet turime ant stalo ir vaikams nereikia ieškoti gėrimo, o parduotuvėje ramiai praeiname pro stačiakampiais pakeliais nuklotas lentynas.

Žalia arbata su medum


Pastaruoju metu itin populiari yra žalioji arbata. Įvairiausių jos rūšių galime rasti visose parduotuvėse. Sykį biure nutarę užsiplikyti žalios arbatos pamatėme, kad neturime cukraus. Tuomet įsimečiau šaukštelį medaus ir... puikus derinys! Brangindama vertingąsias medaus savybes žalią arbatą užplikau iš anksto, kad ji kiek atauštų (iki maždaug 40°C) ir karštis nesunaikintų visų medaus gėrybių. Tuomet įdedu šaukštelį medaus ir geriu labai gardžią arbatą, kurios nenormuoju, geriu tiek kiek noriu.

Saldžiarūgštis padažas salotoms

Tokį padažą žino visos šeimininkės. Siūlau tik vieną naujieną – cukrų pakeiskite medumi. Viskas kaip įprasta: aliejus, actas, prieskoniai, o medų ištirpinkite truputyje vandens. Visą mišinį pilkite ant šviežių salotų, kelios alyvuogės ir tikrai pajusite skirtumą....


Medaus garstyčios
Pirmą kartą tokių garstyčių paragavau seniai, prieš dešimtį metų būdama užsienyje. Tai buvo sumuštinis su kepto kumpio gabaliuku ir trupučiu garstyčių su medumi. Kai namuose atsirado medaus, pabandžiau pati sumaišyti tokį padažą. Pavyko. Viskas paprasta: indelis įprastų garstyčių iš parduotuvės ir mūsų medus. Santykį nusakyti sunku, nes kiekvieną sykį pavyksta vis kitaip. Pati maišau, dedu medų į garstyčias, kol esu patenkinta gautuoju mišiniu. Kartais norisi saldžiau, kartais karčiau. Bet rezultatas visuomet puikus!


Vištiena su citrinomis ir medumi
Tai yra greita ir skanu. Šį patiekalą galite pasigaminti ir kepuvėje, tokiu atveju vištieną reikėtų pasmulkinti, o padažą pilti pačioje pabaigoje.
4 vištų krūtinėlės (po 125 g kiekviena);
2 šaukštai skysto medaus;
šaukštas tamsiojo sojų padažo;
šaukštelis tarkuotų citrinų žievelių;
šaukštas citrinų sulčių;
maltų pipirų, druskos.
1. Vištų krūtinėles nuplauname ir nusausiname. Iš abiejų pusių įpjauname peiliu jas kryžmai, kad padažas įsiskverbtų giliau;
2. Sumaišome medų, sojų padažą, citrinų žieveles ir sultis, druską, pipirus;
3. Krūtinėles dedame į grilį. Vieną pusę patepame mišiniu ir kepame 10 minučių. Paskui apverčiame, patepame likusiu mišiniu ir kepame dar 8-10 minučių;
4. Patiekiame su virtais ryžiais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą