2009 m. spalio 12 d., pirmadienis

Moliūgų pyragas



Įdarui:
~1kg. Moliūgų, galima dėti šiek tiek ir cukinijos
3max kiaušiniai
1-2 citrinos cedra (tik geltona citrinos dalis be baltumo)
galima įdėti nago dydžio tarkuotos imbiero šaknies (labai skanu, nes svelniai kutena liežuvį)
šiek tiek vanilės
4-5 v.š. cukraus


Reikės:

Trapiai tešlai:
~150-200 g. sviesto arba "pussviesčio"
~250 g. miltų (žiūrėkite pagal tešlos konsitenciją, kad nebutų per kieta)
1 a. š. kepimo miltelių
1-2 v. š. cukraus galima įdėti ir cukraus pudros papidomai, kokį šauktą
2 g. druskos
0,5 citrinos sulčių

folijos ir žirnių arba kitokių grūdų (tarkim ryžių, grikių ir t.t., po to juos galėsite drasiai panaudoti kitiems savo kepiniams-neišmeskit).

Ruošimas:

Moliūgą supjaustyti gabaliukais ir kepti orkaitėje 50 - 60 min. Gerai būtų uždengti skardą folija, tada geriau iššunta ir reikia mažiau kepimo laiko. Iškepus sugrūsti, atvėsinti, sumaišyti su 4-5 šaukštais cukraus, kiaušinių tryniais ir nutarkuota citrinos žievele. Paskui sudėti iki stangrių putų išplaktus kiaušinių baltymus ir atsargiai išmaišyti. Tik nepamirškite, kad jeigu paklius nors lašelis kiaušinio trynio į baltymus, stangeių putų neišplaksite niekada, todel būkite budrios :)

Sviestą išsukti su cukrumi(1 šaukštu), suberti druską, persijotus miltus, sumaišyti su kepimo milteliais, supilti citrinos sultis, įdėti vanilinio cukraus(nebūtina) ir užminkyti tešlą. Paruoštą tešlą 1 - 2 val. palaikyti šaltai. Arba suvyniojus į maistinę plėvelę palaikyti šaldytuvo kameroje apie 10-15 minučių. Pasilikite kiaušinio dydžio tešlos gabaliuką pyrago papuošimui. Atvėsusią tešlą išminkyti. Jeigu išeina iškočioti, dėti į riebalais pateptą formą, kad lengviau išsiimtu iš formos, būtinai užlenkiant kraštus į viršų, subadyti dugną šakutė, kad neiškiltų.
Kepsime „aklai“ t.y. į formą su tešla įdėsime foliją ir įbersime iki viršaus žirnių, pupų ar ryžių, žodžiu to kas nedega orkaitėje(tai darome tam, kad gerai prisispaustų kraštai, dugnas, nes ši tešla turi savybę slinkti žemyn-trauktis) ir kepti orkaitėje 10 - 15 min. maždaug 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tada išimti ištraukti žirnius ar ryžius ir pakepti dar kokias 5-10 min.,
Jai neturite visų šių kruopų bandykte kepti tiesiog kaip įprastai.
Išimti ir ant viršaus sukrėsti paruoštą moliūgų masę. Apie 10 min. kepti ant stiprios maždaug 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Išimti. Išsikočioti likusią tešlą ir su sausainėlių formelėmis pasidaryti norimas dekoracijas. Apibarstyti cinamonu ir cukrumi. Ir dėti kepti apie 30 min. iki 170-180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje(stebėkite pyragą, kad nesudegtų, nes kiekviena orkaitė skirtinga). Tačiau reikia žiūrėti pagal moliūgus, kada pradeda gražiai geltonuoti.

PATARIMAI:
Geriausiai daryti į ne aukštą kepimo forma (~5 cm aukščio), tuomet tešlos ir moliūgo santykis būna vienodas, tačiau galite pamėginti pasidaryti ir didelį –aukštą pyragą. Mažai formai imkite visko maždaug per pusę mažiau.
Galite pamėginti pakaramelizuoti su cukraus pudra t.y. apibarstyti jau beveik iškeptą pyragą cukraus pudra ir pakiškite po griliu kol cukraus pudra pasilydys ir plutelė pasidarys traški.
Į šią tešlą panašiu principu galite dėti tiek obuolius, kriaušes, uogas ir t.t. o pasidarę sūrią tešla galite dėti mėsą, žuvį ir t.t....
SKANAUS...Fantazuokite.





foto ir IKI PARDUOTUVEI SKIRTAS PAKOREGUOTAS RECEPTUKAS čia
Apie moliūgo naudą mūsų organizmui skaitykite čia
p.s. normalios, pavykusios foto dar vis nera įketa,atleiskite :( nors šis dietinis skanėstas keptas daug daug kartų.




10 komentarų:

  1. gaunasi labai minkštas, sultingas pyragiukas. Puikiai tinkantis bet kokio amžiaus vaikučiui, suaugusiam ar seneliui :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. siandien kepiau pagal jusu pirmini recepta :) tai pagrindo tesla gavosi kazkoks nesusipratimas.. o idaras tiesiog nuostabus :) tad kad ir kaip nepavyko man tas pyragas,taciau ir tox nevykelis gavosi puikus :) kita karta bandysiu su savo megstama isbandyta trapia tesla :)sekmes :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Va kepėm ir mes,bet tikrai tešla idomi - nepaklusni tokia,aš kita kart kepčiau su savo išbandyta ir mėgiama taip pat :) o šiaip skonis tai liux ...

    AtsakytiPanaikinti
  4. labukas. malonu, kad ir koks teslos neusipratimas gavosi, dziaugiuosi, kad siaip buvo skanus pyragiukas. Siaip sita tesla reikia ismokti "suvaldyti", nes ji yra pakankamai tokia sudetinga savo kepimo atzvilgiu. O siaip dar ziurint koki sviesta ar riebalu misini naudojot ir t.t. jeigu esat atkaklios pamegionkit dar karta sita krepseli issikepti. nes jis be galo skanus gaunasi...kitoks negu kiti trapios teslos krepseliai...as kazkaip ismokau ji kepti tai man atrodo paprasta...
    O kazkuria diena, tycia pameginai is pirktines sloksniuotos teslosiskept pyraga, gavosi irgi skaniais...bet kitaip :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. aisku pameginkit ir su savo pamegta tesla issikepti...bet butinai moliugus pilkite i pakepta krepsiuka, nes kitokiu atveju galigautis bendras nesusipratimas :)
    As si pyraga kepiau ir su obuoliais, ir ananasais ir su dziovintais vaisiais, ir su cinamono ir miltinio cukraus plutele (kisau po grilium kelioms minutems) ir su karamelizuotu pavirsiumi...visoki. Paskutini karta dejau nago dydzio imbiero gabaliuka...super. kai dabar moliugu metas tai kepu istisai...ir nezinau kodel, man visainepanasus jis i moliugu pyraga...man kaip [persikai kazkokie :)))))

    AtsakytiPanaikinti
  6. O kiek citrinos sulciu reikia ipilti i tesla? ar 1 - 1,5 ar 1-1,5 šaukšto? ;) jeigu šaukštais skaičiuoti, tai per daug citrinos būsiu ipylusi :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. as pilu taip...jeigu maza citrina tai vienos ir puses citrinos sultis pilu...tai sakau ir gaunasi 1 saukstas mazdaug...zinok ragauk...as vis paragauju tesla :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. O nesigauna ta tešla per kieta? aš iš panašios tešlos darau su varške pyragą, tai iškart viską supilu ir tokia minkštesnė gaunasi, skani

    AtsakytiPanaikinti
  9. na ne, nes moliugas juk dregnas, todel ismirksta ir bent kiek kepiau kartu (o ju buvo apie 20 ) tai nebuvo kieta, ji gaunasi trapi. O jai viska iskart supilsi tai bus vientysa kose :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Siaip sis pyragas kaip itr daugelius moliuginiu yra skonio reikalas. Vieniems jis skanus kitiems ne, kitiems vidutinio skonio, o man jis vienas skaniausiu, nes is esmes labai megstu moliuga visokiais pavidalais :) o paciai siulau pameginti, nepatiks tai nors bus ismeginta :)

    AtsakytiPanaikinti