2009 m. spalio 12 d., pirmadienis
Karamelinis obuolių pyragas
Fantastinis desertas, kurį mėgstu gaminti...pamėginau kartą ir negaliu sustoti :) Šis derinys obuolių ir karamelės laikomas klasikiniu, tačiau galima gaminti tiek su braškėmis, bananais, kriaušėmis, manau moliūgais, cukinijom ir t.t., tik žinoma reikia nebijoti mėginti eksperimentuoti. Nes iš vieno pagrido galima daryti daug metamorfozių, daug modifikacijų, kurios paprastai pasiteisina :)
Reikės:
Trapiai tešlai:
vanilino arba vanilės ankšties
125g., sviesto
255 g. miltų
100g., cukraus pudros
žiupsnelio druskos
1 citrinos arba mandarino žievelės
2 max kiaušinio trynių
2 v.š. pieno (blogiausiu atveju vandens)
Įdarui:
1,5-2 skardinių sutirštinto kondencuoto pieno arba "Rududu" jau karamelizuoto pieno, tačiau man asmeniškai namnuose išvirtas skanesnis.
4 rūgštesni obuoliai
4 saldesni obuoliai
2 v.š. cukraus pudros (su kaupu)
Į puodą su vandeniu įstatykite skardines su sutirštintu kondencuotu pienu, užvirinkite, o tada sumažinkite ugnį ir virkite apie 2-3 valandas, tik stebėkite, kadneišgaruotu vanduo. Nes skardinės gali sprogti. kai jau praeis virimo laikas, išimkite skardines ir palikite vėsti. Tuo tarpu pasiruosime obuolius. Smulkiai susipjaustome obuolius, pašalindami žievelę ir sėklas. Sudedame į dubenį ir užberiame cukraus pudra, išmaišome ir paliekame laukti savo eilės.
Sumaišykite sviestą, cukraus pudrą ir druską, tada įmaišykite persijotus miltus, vanilę, cirtinos ar mandarino cedrą ir kiaušinių trynius. kai mišinys taps sausas, įpilkite šalto pieno. Išminkykite tešlą, susukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą 10-15 minučiu (arba eigu turite daug laiko galite dėti į šaldytuvą mažiausiai valandai). Tada išimkite tešlą supjaustykit ir išklokit 28 cm., kepimo skardą, sujunkite plyšusius kraštus nuimdami perteklių. Ir dėkite į šaldytuva valandai arba kaip minėjau į šaldymo kamerą, kad vėl sustingtu sviestas.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išimkite tešlą ištepkite iš abijų skardinių sutirštintą pieną, ant viršaus sudėkite obuolius su visomis sultimis. Kepkite orkaitės apačioje apie 40 min., Pagrindas turi būti traškus, o obuolius turi dengti burbuliuojanti karamelė. Nuostabu jeigu pateiksite su vaniliniais ledais.
SKANAUS!!!
Užsisakykite:
Rašyti komentarus (Atom)
Skaniai atrodo pyragiukas, tik va iskilo klausimas, kiek teslai miltu???!! Ar iskepus ir pjaunant pyraga idaras neisbega, sustingsta kepant?
AtsakytiPanaikintigeras...aciu uz pastebejima...matyt pamirsauirasyti miltus :) pataisysiu.
AtsakytiPanaikintiDel idaro...jeigu jis dar karstas pjaunamas tai aisku idaras siek tiek istekes kaip pirmoje foto, panasiai tik skysciau kaip saldainiu "karvutes" idaras... :) o jeigu pjausime atvesusi tai neisbegs bus sustinges, bet minkstas.bet ziauriai skanus :)))