2009 m. spalio 12 d., pirmadienis
Moliūgo nauda mūsų organizmui
Tokie skirtingi ir kartu panašūs - tai daržo karaliai moliūgai.
Moliūgų nauda trejopa - jie valgomi, dekoratyvūs, o po vešlia lapija galima paslėpti komposto krūvą arba netvarkingą sodo kampelį. Labai skanios moliūgų sėklos, ypač gigantiškų veislių; iš minkštimo verdamos košės, saldžios tyrės, jo dedama į sriubas ir troškinius. Kai kurių veislių vaisius galima išlaikyti per žiemą.
Kadangi ant mūsų pietų ar vakarienės stalo patiekalai su moliūgais nėra dažni, vertėtų susimąstyti. 100 gramų moliūgų yra 128 mg vitamino A, 12 mg vitamino C, 1,1 mg vitamino E, šiek tiek B grupės vitaminų, gausu angliavandenių – krakmolo, cukraus, pektinų. Taip pat mineralinių medžiagų – kalio, natrio, geležies, kalcio, fosforo, magnio. 100 gramų šios daržovės yra 25 kilokalorijos.
Moliūgai turi dietinių ir gydomųjų savybių. Juose esantys pektinai šalina iš organizmo cholesteriną bei kenksmingas medžiagas, t.y. šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį. Liaudies medicinoje moliūgai naudojami sergant ateroskleroze, žarnyno, skrandžio, inkstų, kepenų ir tulžies ligomis.
Moliūgas vartojamas kaspinuočiams bei askaridėms iš žarnyno varyti, esant skausmingam šlapinimuisi, prostatos adenomai (gerybinei prostatos hiperplazijai) gydyti. Skiriama vartoti po 1 - 2 valgomuosius šaukštus 2 kart per dieną 1 mėnesį.
Moliūgus patariama vartoti norintiems atsikratyti antsvorio, nes jie gerina žarnyno veiklą, reguliuoja vandens ir druskų apykaitą, skatinančiai veikia šlapimo ir tulžies išsiskyrimą ir organizmas juos lengvai pasisavina.
Tad atminkite, brangieji, jog moliūgai skirti ne tik Halloween‘o nakčiai, bet ir Jūsų brangiai sveikatai !!!
Užsisakykite:
Rašyti komentarus (Atom)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą