2010 m. sausio 11 d., pirmadienis

Gimtadienio sausainiai



Nuostabu...kada gali fantazuoti, klijuoti, gaminti, daryti...viską savo vaiko gimtadieniui, juk vaikystė toks nuotabus laikas, kada gyvenimas be rūpesčių, kada tavo gimtadienis yra viena nuostabiausių švenčių metuose. O man tai puikus laikas, kada galiu savo vaikui padaryti vieną geriausių ir įsimintiniausių švenčių. Kada pilnas padėklas sausaininių šuniukų, pelėdų, zuikučių ir kitokių gyvūnėlių, kada pilna tešlos pyragaičių paršiukų su įdarais, kada pilna saldainių-siurprizų, daug balionų ir viskas taip gražu....fantastiška...dievinu tai. Kada matau žėrinčias vaiko akeles, džiūgavimus ir kiekvienas aiktelėjimas būna toks nuoširdus, naivus ir vaikiškas pamačius ryte iškeptus sausainius šuniukus, pelėdžiukes ir kitus gyvūnėlius, kada padeda puošti namus balionais, o tėveliai dar padeda pasijusti pačiu reikalingiausiu žmogučiu, be kurio pagalbos neva neįmanoma būtų išsiversti, ir aikčioti iš laimės ir sakyti va kokia tu šaunuolė dukrytė, kaip padedi tėveliams...tai juk toks nuostabus metas kada galime būti su savo vaikais, kada matome kaip jie auga, vystosi, kaip padeda, džiaugiasi ir pyksta...negaliu žodžiais apsakyti to jausmo...kai kurios moterys gal būt manęs nesuprastų, kaip man neįgrįso tūnoti namuose...bet matyt aš esu gimusi būti mama, nes randame kalnus užsiėmimų ką veikti, čiuožinėjame, lakstome, skaitome knygutes, žiūrime kartu filmukus, kepame, verdame, žaidžiame namus ir geriame įsivaizduojamą arbatą ar "brangią" kavą kaip ji karta yra sakiusi :)veikiame viską ką rik norime tik KARTU.Ir aš nenoriu praleisti nei vienos savo vaiko augimo, tobulėjimo akimirkos, nes kiekviena minutė yra čia ir dabar, juk viskas taip greitai praeina, juk taip greitai auga vaikai...neee aš noriu matyti viską ir nepraleisti nieko, būti šalia ir tobulėti kartu su savo vaiku...štai ko aš noriu, būti visada šalia, nes aš esu mama.
Kažkaip pasidaviau naktiniams apmastymams artėjant grįžimui į darbą...matyt labai aiškiai matosi iš mano sentimentalių pasisakymų, kad nedegu noru grįžti ne todėl, kad aplinka nemaloni, ar žmonės su kuriais bendravau pasidarė nemalonūs ar panašiai, o tik dėl to, kad tiesiog matyt esu gimusi būti mama ir noriu būti šalia ir tiek. Galima nekreipti dėmesio į mano postringavus, o galima ir giliau pažvelgti į mano žodžius...ir užduoti sau klausimą. Ar praėjusią akimirką įmanoma sugražinti?

Na o dabar pakalbėsime apie gamybinius dalykus. Idėjas klijavimo, gamybos pasiskolinau iš kitų blogerių, tačiau pats tešlos receptukas mano asmeniškai sukurtas, todėl nedėsiu jokių aktyviųjų nuorodų į šaltinius, nes pasiskolinau pačias lipdymo, formavimo idėjas, tačiau ne patį receptuką. Gavosi labai skanūs, trapūs, gimtadienio sausainiai su mandarinų gaidele. Puiku!Tikiuosi pasigaminsite ir Jums patiks...

Reikės:

275 g. tikro sviesto

~100g., kepinių margarino

3 kiaušinio trynių

1 kiaušinio

Mandarino cedros

Šiek tiek valinės ar vanilinio cukraus

0,5 stiklinės cukraus

0,5 stiklinės cukraus pudros

~500g., persijotų miltų (dėkite miltų tiek kol tešla nebus per trapi ir per lipni, pajusite patys, nes šiaip labai priklauso kokius miltus dėsite, bet kiekis gali svyruoti )

~200g., kakavos miltelių

0,5 a.š. kepimo miltelių

Šokoladinių pabarstukų, pagaliukų, vermišėlių vadinamų

Pailgų irisiukų, taip pat puikiai tiks pieniškas šokoladas, apvalūs m&m spalvoti saldainiukai, galime dėti visus saldėsius ir net džiovintus vaisius

Saulėgražų

Gaminimas:

Sutarkuojame sviestą ir kepinių margariną bei mandarino cedrą, ištriname su cukrumi, įmušame kiaušinį ir kiaušinio trynius, išmaišome iki vientisos masės, sijojame miltus kartu su kepimo milteliais, minkome tešlą, trečdalį tešlos atskiriame suvyniojame į maistinę plėvelę išdedame į šaldytuvą mažiausiai valandai.

Kitą pusę sumaišome su kakavos milteliais ir išminkome, taip pat susukame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą.

Išėmę palaikome kambario temperatūroje, kol tešla šiek tiek sušils, tada išminkome.

Sausainiai šuniukai: formuojame kamuoliukus, putpelės kiaušinio dydžio, spraudžiame į viduriuką pusę irisiuko ir suformuojame kamuoliuką, smeigiame iš šokolado pabarstukų akytes, burnytę, o iš šokoladinės masės formuojame ausytes bei nosytę, klijuojame patepdami vandeniu. Dedame į kepinių popieriumi išklotą skardą. Kepame apie 30-40 min., 180 laipsnių orkaitėje.




Sausainiai pelėdos: Iškočiojame lakštą iš baltos tešlos, padedame ant kepinių popieriaus į centrą dedame šokoladinės tešlos „dešrą“ ir formuojame lazdą. Kartu su kepinių popieriumi dedame vėl į šaldytuvą pusvalandžiui. Supjaustome maždaug 1 cm pločio riekelėmis. Klijuojame dvi riekeles krašteliais vieną šalia kitos su vandeniu, pirštais formuojame ausytes ir dedame į kepinių popieriumi išklotą skardą, dedame lukštentas saulėgrąžas į akių vietas. Iš tešlos pasidarome snapelį (snapuką galite darytis ir iš plaktų kiaušinio baltymų, morengais, išspaudžiant konditeriniu švirkštu, dar galite įspausti riešutą ir kt.).

Akytes galite daryti iš šokolado burbuliukų, saldainių, pabarstukų ir kt., norimų ingredientų.


Štai ir baigtos mūsų pelėdžiukės! Kepame apie 20-30min., vidurinėje orkaitės lentynoje 180 laipsnių orkaitėje.


Jeigu liko baltos tešlos, galite išsikepti plokščių sausainių su formelėmis, aš dar dariau pastatomus sausainius mažus zuikius, didelius zuikius su užrašais (matysite foto), taip pat mažas pėdutes ir delniukus , dėjau vietoj konfety ant stalo. Labai gražu. Ir kad iš vienos tešlos tik padarius kelių spalvų, galite padaryti daug skirtingų formų, bet vienodo skonio sausainių...vaikus tai ypač džiugina... tai juk tikras vaikiškas gimtadienis... kada daug gyvūnų, spalvų, formų..smagumėlis...nuostabu!!!



SKANAUS!!!



Originali sausainiukų lipdymo idėja (tačiau ne pats receptas), bet jeigu norėsite originalių sausainiukų recepto viską rasite čia: šuniukai, pelėdžiukai

2 komentarai:

  1. Faini sausainiukai. O kur gavai tokių formelių?

    AtsakytiPanaikinti
  2. labukas.Aciu. Pirkau topshop.lt :) dabar joms 40% ar 50% nuolaida, man jos labai patinka..verta sumoketi buvo net 129lt.,o kaidabar 70 lt., tai apskritai pirkciau didziausias rinkinys formeliu-super :)

    AtsakytiPanaikinti