2009 m. gruodžio 27 d., sekmadienis

Priklausomybė nuo Anos Pavlovos


Su Kalėdų šventėm visus!!! Ką gavot dovanų, ar kalėdų senelis buvo dosnus? Mes tai gavom visko, kalėdos nuostabiausia šventė metuose. Dievinu jas, man tai pati gražiausia šventė.
Man tai lengvas miego trūkumas, tačiau emocijos labai puikios po švenčių, nes aišku dovanos, aišku kalėdų senelis, skanus maistas, artimi žmonės, bendravimas ir visa kita - miela, gera ir malonu. Šiemet padariau dukrytei dovanų dėžutę, įdėdavau iki kalėdų jai po skanėstą ar menkniekį ir ji kas rytą rasdavo, manydama, kad tai kalėdų senelis palieka, nuostabu matyti jos užsidegusias akytes, dar šiemet dukrytė pirmą kartą pamatė "tikrą" kalėdų senelį...aišku akys pilnos baimės, sakė biški bijosiu kalėdų senelio, bet labai patiko :) vien dėl tų gerų emocijų vaiko ir visos šeimos, man šios kalėdos pačios gražiausios ir tyriausios...DIDELIS AČIŪ TIEMS KURIE PRIE TO PRISIDĖJOTE :) apie ką kalbu tas žino :)

O dabar noriu pasidalinti nuostabiausiu, skaniausiu ir genialiausiu tortu, nes kaip sako: "viskas genialu kas paprasta", tai šis torčiukas yra rusų balerinos Anos Pavlovos garbei,nors nemėgstu plaktos grietinėlės, bet šis produktų derinys - nuostabus! Plačiau pasiskaityti galite ČIA
Internete yra krūvos Anos Pavlovos receptų, kuriuos galėsiu sudėti čia, tačiau kadangi esu kapusi ne kartą ir vis pagal save kažką perdarai, tai krakmolo daugiau, tai vietoj acto citrinos sulčių įpili, tai vietoj cukraus cukraus pudrą dedi,tai bulvių tai kukurūzų krakmolo dedi, kartais aplaistau tortų želė, yra tokia speciali, mažuose pakeliuose supakuota, na tų keitimų masė. Aš Jums įdėsiu savo receptuką ir sudėsiu dar keletą kitokių receptukų nuorodų ir galesite mėginti. Tik vat su foto problema, nes niekad nespeju fotografuoti, tačiau šį kartą anyta priminė, kad reikia nufotografuoti bent ant vaišių stalo :)fototrafija tokia buitinė,bet esmė matosi, tačiau greitu laiku vėl kepsiu tai būtinai pafotografuosiu ir mano tortas pagal balerinišką receptą papozuos prieš objektyvą kaip priklauso:) aš prižadu! Dar norėčiau įspėti, kad šis tortas gali sukelti priklausomybę,nuo jo, nes ne tik man, bet daug kam taip atsitiko, kai jo paragauji, nebegali nustoti valgyti + kepi, kepi, vėl ir vėl...ir dar + prie visko jį sapnuoji, nes skonis iš tiesų dieviškas, ypač vasarą su šviežiomis braškėmis, bet žiemą, tinka ir kitokie vaisiai, kaip vynuogės, kiviai ir kiti rūgštesni vaisiai.O iš likusių kiaušinių trynių galite išsikepti Crème Brulée, kurio receptukas čia Keletas receptų:
Pas Béa čia
Pas zebrą čia
Pas Jovitą čia

Pas Alfą čia
Pas Beatąčia
Pas tinginius čia
Pas Alaną čia

ir visi kiti receptukai, kurių visų sudėti negaliu, bet internete galite susirasti daugiau manau,bet kuris jų "tikrasis" yra dabar jau nebeaišku, o man jau pakanka manojo Anos Pavlovos nupstabaus skonio torto ir jau daug kartų išmėginto :) Tačiau manau tiek pavyzdžių pakaks ir Jums. Na žinoma dar įdedu ir savąjį. Manasis tikrai didelis gaunasi, galite daryti platų ir neaukštą, galite daryti siaurą ir aukštą, galite daryti iš pusės porcijos,galite iš visos, bet daryti du mažiukus torčiukus t.y. morenginius blynukus, dviem pertepimais, nes nuo grietinėlės morengas išmirksta, na žodžiu čia Jūsų pasirinkimas, o mano reikalas išdėstyti jo kepimo ir patiekimo galimybes. Aš visada kepu iš visos didžiulės porcijos, ir jos nelieka nei trupinio :)))) Šis desertas tai yra tikrų tikriausia desertinė ekstazė... net kitaip pavadinti negaliu. Pamėginkit - suprasit!

Reikės:

8 kiaušinių baltymai
16 v.š. smulkaus cukraus, gali būti ir cukraus pudra
1 a.š. bulvių arba kukurūzų krakmolo
1/4 a.š. citrinos sulčių
500g., plakamos grietinėlės 35% riebumo
vanilės pagal skonį
Vasarą siūlyčiau darytis su braškėmis iš daržo, o šiaip tinka kiviai, vynuogės, vyšnios be kauliukų, serbentai, mandarinai ir kitos uogos bei vaisiai pagal skonį.

Aliejaus, krakmolo kepimo skardos tepimui ir kepinių popieriaus.

Gaminimas:

Baltymus plakam su virtuviniu kombainu ar mikseriu iki baltymų "pabalimo".Po truputi beriam cukrų t.y. iberiam šiek tiek plakam, vėl beriam vėl plakam, kad nebūtų staigus viso cukraus suberimas į baltymus. Palak iki stangrių putų. tada beriam krakmolą,supilam citrinos sultis ir dar palakam. Reikia plakti tol, kol apvertus dubenį neiškris baltymų masė. Aišku versti reikia po trupučiuką, kad neiškristų dar nesusiplakusi masė, nes kitaip teks plakti iš naujo :)
Įkaitiname orkaitę iki 160 laipsnių karščio. Į skardą įkloti kepimo popierių, patepti aliejumi ir pabarstyti krakmolu. Baltymus dėti į skardos vidurį,nespauskite, o tiesiog gražiai formuokite torto formą, žinoma galiote daryti ir kvadratinį tortą, nebūtinai apvalų, jokių kažkokių papildomų formu nereikia, tiesiog jeigu darote apvalų su dideliu šaukštu dėkite baltymų masę ir peiliu arba tuo pačiu šaukštu palyginkite kraštus. Aš tik šiek tiek aplyginu kraštus, o viršų tyčia padarau balguotą. Dedame į orkaitę kepti apie vieną valandą. Nedarinėkite durelių, tiesiog stebėkite ar nelabai ruduoja viršus, geriausiai dėkite į vidurinę lentyną, tačiau aš kai kepu po 2-3 tai man gaunasi 2 torčiukai per viduriuką, tik keičiu vietomis pagal panašų kepimo laiką:) Bet gaunasi puikus. Iškepus palikti atvėsti orkaitėje, galima net ir per naktį. Svarbu, kad patalpa būtų sausa, o ne drėgna, tuomet viršus bus traškus, o vidus tąsus. MMMMMM...skanumėlis. Oi...užsisvajojau...kur rasti kokią servetėlę seilėms apsivalyti :)))) aga, aga...kaip ten toliau. taigi, ruošiam mūsų desertą toliau. Grietinėlę išplakam su vanile iki vientisos tirštos masės. Tepam ant torto pagrindo. Jeigu vešitės toruką kažkur tai galite į grietinėlę įdėti šiek tiek brinkintos, ištirpintos želatinos, nes kitaip grietinėlė išsileis ir nebus nieko gero. Braškes ir kitus vaisius ar uogas jeigu naudojate, supjaustom ir deliojame gražiai ar beriame netvarkingai ant grietinėlės, darykite kaip jums labiau patinka, skonis vistiek nuostabus ir dangiškas. Jeigu nepatieksite iš kart tai pastatykite šaltai, tačiau ne ilgiau poros valandų, nes be želatinos grietinėlė ima tyžti. SKANAUS!!!

6 komentarai:

  1. taip... ta ana kažkas tokio... kai pirmą kartą kepiau tryse suritinome per 20 minučių, kaip slibinai. buvo dieviška.
    mažas pastebėjimas iš savo patirties. morenginis padas pasidaro įtin skanus ramybėje pastovėjęs porą naktų. ir traškus ir zefyriškas viduje.

    AtsakytiPanaikinti
  2. dieviska, bet zinai...nezinau kodel as kepiau 3 padus, pirmaji sutairem ta pacia diena,kita dar kita, o treciaji paskutiniaja kaledu diena, hm...ka as zinau...man jie buvo vienodi, gal priklauso kokio storio darysi...as dariau placius, bet neaukstus. O vat jeigu daryti aukstus, tada manau vidus buna zefyriskas pastovejus. Ne?

    AtsakytiPanaikinti
  3. wow...this tart is an explosion of colour!!!!kisses & happy new year

    AtsakytiPanaikinti
  4. och ... :))) And so there really an explosion of colors:) I really like Pavlova, do it with various fruits. Kisses & Happy New Year you to. Ciao

    AtsakytiPanaikinti
  5. Buonissima e molto bella!
    tanti auguri!!!
    bacioni

    AtsakytiPanaikinti
  6. Molto grazie!!! Tanti auguti. Un bacione Antonella.

    AtsakytiPanaikinti