2009 m. lapkričio 6 d., penktadienis

Mielinės tešlos kepiniai - Tešlos paruošimas



Neįsivaizduojame šv. Velykų stalo be kepinių iš mielinės tešlos: bandelių, bobų, įvairiom pynėm supintų pyragų, spurgų ir t. t.
Norint paruošti gerą mielinę tešlą, reikia ypač kruopščiai laikytis kelių pagrindinių taisyklių.
Pirmiausia reikia žinoti, kokios sąlygos yra palankios daugintis mielių grybeliui, išpurenančiam tešlą. Tai maistas (baltymai, angliavandeniai, riebalai, vanduo, mineralinės medžiagos), optimali temperatūra (20-37° C) ir oras (miltai turi būti persijoti). Be papildomo maisto, suvyniotos j popierių ir laikomos +6-8° C temperatūroje mielės gali išbūti apie 3 savaites. Norint išlaikyti ilgiau, jas galima užšaldyti. Tačiau vieną kartą atšildytos ir vėl užšaldytos jos žūva. Per didelis angliavandenių (cukraus) ir riebalų kiekis yra kenksmingas mielių grybeliui, nes cukrus ištraukia iš mielių ląstelių vandenį, o riebalai užkemša ląstelių poras ir sustabdo jų kvėpavimą.
Be mielių, tešlai paruošti naudojami miltai (aukščiausios arba 1-os rūšies kvietiniai), vanduo arba pienas (apie 50 proc. miltų svorio), kiaušiniai, druska, cukrus, sviestas. Dažniausiai naudojami prieskoniai: vanilė, cinamonas, sutarkuota apelsino arba citrinos žievelė. Dažniausi priedai: aguonos, riešutai, razinos ir kt.
Mielinė tešla yra kildinama 3 kartus, bet galima kildinti ir vieną kartą, prieš pat kepimą. Taip tešla ruošiama ir naudojant sausas mieles.

Paprastos mielinės tešlos paruošimas.
Mieles ištriname su cukrumi, įpilame pašildyto pieno (arba vandens), suberiame 1/3 visų miltų ir užmaišome rūgščios grietinės tirštumo tešlą. Paviršių pabarstome miltais ir 1-3 valandas laikome šiltai. Per tą laiką daugindamosi mielės išskiria anglies dvideginį, kuris išpurena tešlą. Kai anglies dvideginio išsiskiria daug, rūgimas sulėtėja ir tešla nustoja kilti. Tuomet ją reikia minkyti, kad pašalintume susidariusių dujų perteklių ir į tešlą patektų daugiau deguonies, kuris skatintų mielių dauginimąsi. Pradedame minkyti tešlą ją išplakdami ir gniaužydami tarp pirštų. Suberiame persijotus miltus, druską, išplaktus kiaušinius.
Baigdami minkyti įmaišome ištirpintus arba išsuktus riebalus. Gerai išminkyta tešla nelimpa prie rankų ir prie indo šonų. Per 2 valandas tešla pakyla antrą kartą. Jos paviršių galima aptepti riebalais, tuomet jis nedžiūsta.
Toliau formuojame gaminį ir jau skardoje kildiname trečią kartą. Nors mieliniai gaminiai pakyla jau įstatyti j orkaitę. Smulkius gaminius kepame 240-270° C temperatūroje, o didelius - 200- 250° C temperatūroje.
1 kg pyragas kepa apie 40-50 min., 1/2 kg - 25 min., 1 kg boba - 40 min., o riebios tešlos pyragas su sūrio mase - apie 1 val.
Maždaug 10 min. iki kepimo pabaigos gaminius galima aptepti kiaušinio ar trynio plakiniu.
Pyragus iš formų galima išimti tik tada, kai jie ataušta!
• Kad bandelės būtų minkštos, į orkaitę galima įstatyti indą su vandeniu.
• Geresniems kepiniams patartina naudoti tik trynius.
• Kepant pyragus tešlos reikia dėti 1/2-1/3 formos tūrio.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą