2009 m. lapkričio 13 d., penktadienis

Amerikietiškas obuolių pyragas Simonai




Bjauri rudeniška dargana, drėgmė, tačiau karštas Amerikietiškas obuolių pyragas, kavos puodelis su cinamonu ir miela draugė šalia su kuria gali pakalbėti apie gyvenimą, nerimą ir džiaugsmą, apie vaikus ir vyrus bei tarpusavo santykius apie ateitį, planus, gražias vaikystės akimirkas...kurios ištirpsta taip greitai...kaip gardus Amerikietiškas obuolių pyragas nuo stalo :)Paskutinėm dienom, kažkoks begalinis noras kepti ne po viena, o net po kelis kepinius per dieną...kodėl? Nežinau...gal oras mane taip veikia,gal noriu užsimiršti, kad bgreitai baigsis mano motinystės atostogos ir turėsiu grįžti į darbą pas kolegas, kad dukrytė pradės lankyti darželį, kad jos gyvenime tai labai svarbus etapas...begalės klausymų, kaip jai seksis, ar jai bus gera su vaikais, kokios bus auklėtojs ir t.t. ir t.t. jetau...matyt per daug save kankinu nereikalingais klausimais...matyt reikia atsipalaiduoti, bet negaliu...mes tokios artimos, mes kepam kartu skanumynus, bendraujam, ragaujam...ech...taip nesinori paleisti, nes ta akimirka vaikystės taip greitai praeina...taip norisi ilgiau pabūti su savo vaikučiu...o reikia eiti...toks gyvenimas...kas surašė tokias taisykles...viešpatie kaip man patinka būti mama...tai nuostabu, nuostabus jausmasir patyrimas-dievinu tai...bet ką aš čia...kažkokie sentimentai...prie obuolių pyrago :) Labai skanus, drėgnas ir aromatingas pyragas...noriu dedikuoti jį draugei Simonai, gal todėl, kad ji netrumpą laiko tarpą gyveno Amerikoj, gal dar todėl, kad jis jai patiko, ir gal todėl, kad ji tiesiog mano draugė...kurią branginu. Ačiū Simona, kad esi :)
O dabar pradėsiu apie obuolių pyragą kalbėti. Taigi pas mane 28 cm. kepimo forma, tai aš dėjau visko daugiau šiek tiek iš akies. O šie produktai, kuriuos surašysiu skirti 24cm., kepimo formai, Šis receptas, nėra pačio tikriausio obuolių pyrago, nes aštruputuką pridėjau ingridientų ir nuo savęs, todėl pavadinimas gal labiau tiktų Amerikietiškai lietuviškas obuolių pyragas :)



Reikės:


250g., persijotų miltų
130g., šalto sviesto
žiubsnelis druskos
1 kiaušinio trynys
~8-10 v. šaukštai cukraus
750g., obuolių (geriausiai antaniniai)
1 citrina
2 v. šaukštai Ryga black balzam (tinka ir romas)
2 a. šaukšteliai malto cinamono
1 v. šaukštas manų kruopų be selenėlių
šiek tiek vandens
3 šaukštai pieno

Gaminimas:



Sumaišome miltus, gabaliukais pjaustytą sviestą, druską, 2 šaukštus cukraus, įmuškite kiaušinio trynį ir išminkykite tešlą, tešlos kamuoliuką įvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkiteį šaldytuvą mažiausiai 30min., arba į šaldymo kamerą 10-15min.,



Nutarkuokite citrinos žievelę, obuolius nulupkite, išimkite sėklas susipjaustykite nedidelėmis skiltelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis, supilkite alkoholį, sukrų, cirtinos cedrą (žievelę), manų kruopas beicinamoną ir išmaišykite.
Orkaitę įkaitinkite iki 180-200 laipsnių.
Kepimo formą įdėkite į šaldytuvą. Išimkite iš šaldytuvo tešlą, atgnybkite maždaug du trečdalius tešlos ir iškočiokite apvalų lakštą.
Formą patepkite šiek tiek riebalais, išklokite tešla iki kraštų palikdami 2cm.,gerai prispauskite pirštais, perteklių nugnybkite. Tolygiai paskleiskite obuolius, paspauskite rankomis, kad išsilygintų sluoksnis.
Likusią tešlą iškočiokite ir ja užklokite įdarą. Kraštus patepkite šaltu vandeniu ir sulipdykite su apatinio lakšto kraštais. Ištešlos likučių su sausainėliu formelėmis arba rankomis išlipdykite norimus ornamentus patepkite klijuojamąją pusę saltu vandeniu ir uždėkite ant pyrago. Pyrago viršuje su šakute ar kažkokiais aštriais įrankaisi padarykite ertmes-angas, kad iš pyrago galėtų išeiti drėgmė. Sudrėkinkite pienu pyrago viršų, galite apibarstyti atsargiai cinamonu ir cukraus pudra, kad gautusi traškesnė plutelė ir kepkite 50 minučių.

SKANAUS!!!



PATARIMAI:


* Jokiu būdu nepamirškite padaryti pyrago viršuje angų, kad pro jas galėtų išgaruoti drėgmės perteklius ir pyragas būtų trapus.

* Obuoliuose esančios tūgštys, cukrus ir ląsteliena gerina virškinimą. taip pat obuoliuose gausu vitaminų A, E ir C. Taip pat šis pyragas labai skanus dar šiltas su plakta grietinėle ir ledais. Pamėginkite.


* Jeigu namuose neturite sietelio, bet turite sietelį arbatai, jis puikiai tiks, tiek cukraus pudrai tiek cinamonui persijoti.

2 komentarai:

  1. Labai skaniai atrodo! Būtinai pabandysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. is tiesu labai skanus pyragas...kaip drauge paragavo tai beveik puse jo viena ir suvalge, sake dieviskas. Labai slapias toks, su rugstele...super..valgai ir atsivalgytinegali :)

    AtsakytiPanaikinti