2009 m. spalio 11 d., sekmadienis

Riestainiai su romu



Och...riestainiukai...seniai jų nekepiau...bet šį ryt kažkaip animaciniame filmuke kurį žiūrėjo mano mažylė šmėkštelėjo tokie dieviškai skanūs ir tirpstantys burnoje riestainiukai :) Iš kart atsiminiau jų skonį ir kvapą...fantastika.
Ir ką gi...nutariau greitai jų išsikepti, nes nėra sudėtingas kepinukas...super. Šiais riestainiukais beje galima puošti Kalėdų eglutę...tik negailėkite tokiu atveju miltu kočiodami tešlą. taip pat šių riestainiukų tešlą galima užšaldyti, taip pat iškeptus ir suvyniojus į foliją be glajaus :) O užšaldžius galima laikyti apie 4 menesiukus.








50 riestainių reikės:


300g. miltų
100g. miltinio cukraus
1 kiaušinio trynys
žiupsnelis druskos
1 šaukštas romo
200g., sviesto
miltų tešlai kočioti

Glajus:


1 kiaušinio baltymas
1 šaukštas romo
150g., miltinio cukraus
galima daryti ir su kakava tuomet reikės apie 50g., kakavos miltelių (žiūrėkitpagal norimą spalvos intensyvumą)
perlinio cukraus tamsių riestainiukų papuošimui

Patarimas:




Norint gražiau papuošti rietainiukus, gjalų galima nudažyti. Raudonai glajų dažo spanguolių sultys arba juodųjų serbentų sultys dažo ryškia violetine spalva.

Gaminimas:

Sumaišome perijotus miltus, persijotą miltinį cukrų, įmušame kiaušinio trynį, įberiam druskytės, supilam pasirinktą romą. Aš rinkausi pikantiško kokoso skonio "white" romą "Malibu", galite pilti kokį tik pageidausite.
Sudėti kapotą sviestą ir greitai išminkyti tešlą.Suformuoti dailų kamuoliuką. Galima žaisti ir deti į šaldytuvą kelioms valandoms, tačiau mes darysime greičiau ir dėsime į šaldymo kamerą suvynioję į maistinę plėvelę 10-15 minučių.
Po 10 minučių pažiūrėkite tešlą, paprastai viena tešlos pusė buna labiau sustingusi, todėl aš apverčiu ją ant kito "žando" ir dar palaikau 5-10 minučių, kad būtų tolygiai pašalusi.
Tada išsitraukiame tešlą, suvynioti ploną volelį, supjaustyti gabaliukais ir suformuoti riestaniukus (nepamirškite, kad tešla šiek tiek kyla ir plečiasi, todėl nepadarykite "drambliškų"). Riestainiukus sudėkite ant riebalais išteptos skardos ir kepkite. 10 minučių 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepę riestainiukai neturi būti apskrudę, jie turi būti šviesūs. Atsargiai peiliu ar kažkokia mentele nuimkite nuoskardos, nes jie labai trapūs ir pasiruoškite glajų.

Miltinį cukrų, baltymus ir romą ištrinti iki vientisos masės.Jeigu darysite dviejų spalvų tai pusę atskirkite į kitą induką ir sumaišykite su kakavos milteliais. Teptuku aptepti kiekvieną riestainį glajumi.Džiovinti geriausiai ant vielinio tinklelio. Tamsius riestainiukus dar neišdžiūvus glajui apibarstyti perliniu cukrumi.
SKANAUS!!!

2 komentarai:

  1. kaip tik ieskojau riestainiu recepto :) idomu, ar cia tokie... noreciau issikepti kazka panasaus i tokios senovinius riestainius, kuriuos kepdavo mokyklu valgyklose :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. labukas,

    na mokyklos valgyklose, bent pas mus jie budavo kietai trapus:) o sie trapus ir net labai. Siaip jeigu ir ne tokie kaip mokykloje, bet tikrai labai skaus :)

    AtsakytiPanaikinti