2009 m. spalio 19 d., pirmadienis

Mažosios spurgytės "gėlytės"




Žinote...susimąsčiau...-kas yra valgiai?
-Keistas kausimas!Juk tai visiems žinoma!
-O vis dėl to?
-Na tai, ką mes valgome. Kitaip tariant, maistas.
-O jeigu pažvelgtume plačiau? Pavyzdžiui, kokį vaidmenį mūsų arba apskritai žmonių gyvenime vaidina valgiai?
-???
-Taigi matote klausimas yra sudėtingas...ar ne? man sudėtingas, bet kartu rodos ir paprastas, bet kaip be būtų, ne toks jau irpaprastas. Iš tikrųjų negalima jo ignoruoti, numoti į jį ranka.
Valgis. Šį žodį mes tariame pakankamai retai...jis pernelyg žemiškas...o kai kam net grubokas :)bet apie jį mes galvojame visą gyvenimą...tai ką gi gana filosofuoti...eime gaminti žemiškų nežemiško skonio mažųjų spurgyčių "gėlyčių".Jos pusiau varškinės...daugiau tešlinės-minkštai sausaininės, bet skanios ir labai paprastos.Tačiau gaunasi jų daug,jeigu norite pirmąjam paragavimui nedaug, tai imkite visko per pus mažiau.
Šis receptukas imtas iš čia



Reikės:

Varškė - 200 g
Cukrus - 250 g
Vanilinis cukrus, vanilės lazdelė ar kažkas su vanile :) - 50 g
Kiaušiniai - 3 vnt.
Grietinė - 300 g
Dideli bananai -2 vnt.
Soda - 12 g
Actas - 1 a.š.
Kvietiniai miltai - 800 g(bet žiūrėkit pagal masę, nepadarykit per kieto
Aliejus (kepimui) - 0.5 l
Cukraus pudra (apibarstymui)



Gaminimas:


Varškę ištrinkite su cukrumi ir vanilinu. Supilkite grietinę ir išmaišykite.
Išplakite kiaušinius, pilkite juos į varškės ir grietinės masę ir gerai viską išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
Su bulvių košės grūstuve sutrinkit bananus iki vientisos masės ir sudėkit i tešlą.
Į skystą masę berkite miltus ir maišykite.Sodą užpilkite actu, kad suputotų, ir pilkite į tešlą. Tešlą minkykite, kol taps vientisa.
Ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite maždaug 5 mm blyną.
Sausainėlių formele su padarytu metalo viduriuku išpjaukite norimą spurgyčių formą.
Meskite tešlos žiedelius į gerai įkaitintą aliejų ir kepkite, kol apskrus abi pusės.Nesudeginkite!
Išgriebkite ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.Paraugike ar nieko netruksta. Spurgytes apibarstykite cukraus pudra.
Galima joms daryti ir glaju...baltą, spalvotą ir kitokį,pagal skonį.




SKANAUS!!!

MANO KOMENTARAS IR PATARIMAI:

Mano manymu šiame receptuke yra gerokai per daug miltų tokiam kiekiui varškės, tačiau įdomumo dėlei dariau pagal receptą, tik dėjau nuo savęs bananiukus. Tačiau miltų nedėjau aklai pagal receptą, o žiūrėjau pagal masę ir nustebau, kad įdėjus lipnių bananų man miltų išėjo mažiau...jeigu įdėčiau kilogramą miltų manau spurgytės būtų per kietos. Tačiau kitą dieną kaip ir maniau spurgytės pakietėjusios...todėl dar labiau patvirtinu, kad kai kurių produktų per mažai kai kurių per daug.
Jeigu norite labiau "spurgiškų", o ne "sausainiškai" minkštų spurgyčių galima dėti daugiau varškės, mažiau kiaušinių, nes jie kietina masę ir gausis super spurgiukai.
Bet su tokiu receptuku galima žaisti daug - glazūruoti, purkšti įdarą ir t.t.mmmmmm...skanumėlis... :)

2 komentarai:

  1. Receptuką emiau iš www.iki.lt, taciau patobulinau pagal save,pridejau bananiuku ir kt.o siaip man is esmes tame receptuke gerokai per daug miltu buvo, per daug kiausiniu...tai is ties gavosi minkstos ir skanios. Dukriukas raite su malonumu.Sekmes gaminant.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ir dar atradau idealiai tinkančią sausainėlių fotmelę su išimtu viduriuku, tinkančią šioms spurgikėms-super...gaunasi is ties dailios.

    AtsakytiPanaikinti