2009 m. vasario 12 d., ketvirtadienis

Padažai


Džiūvėsėlių padažas.
2 šaukštai sviesto, 2 šaukštai džiūvėsėlių, pagal skonį citrinos sulčių, druskos.
Džiūvėsėlius kepinti su trupučiu sviesto, kol parusvės. Po to sudėti likusį sviestą, įberti druskos ir citrinos rūgšties pagal skonį.

Pomidorų padažas 1.
2 šaukštai pomidorų tyrės, 2-3 šaukštai aliejaus, 0,5 šaukšto miltų, pagal skonį maltų pipirų, cukraus, druskos.
Miltus pakepinti aliejuje. Po to sudėti pomidorų tyrę, dar pakepinti, atskiesti karštu vandeniu arba mėsos (grybų, daržovių) sultiniu iki norimo tirštumo, pagal skonį įberti cukraus ir druskos, išmaišyti ir užvirinti.
Pomidorų padažas 2.
1 šaukštas miltų, 2 šaukštai sviesto, 2,5-3 stiklinės mėsos ar daržovių sultinio, 2 stiklinės pomidorų tyrės, pagal skonį pipirų, druskos, cukraus, lauro lapelių.
Miltus pakepinti svieste, sudėti pomidorų tyrę ir dar pakepinti. Masę atskiesti sultiniu, įdėti keletą pipirų, 2-3 lauro lapelius ir 25-30 min. virti ant silpnos ugnies. Po to pagal skonį įberti cukraus bei druskos ir gerai išmaišyti.

Pomidorų sulčių padažas.
Imti 6 valg. šaukštus aliejaus, 1 valg. šaukštą citrinos sulčių, smulkiai supjaustytų salierų (arba krapų, petražolių, galima ir visko kartu) ir 4 valg. šaukštus šviežių pomidorų sulčių. Viską gerai išmaišyti.

Citrinų padažas.
2 šaukštai miltų, 1 šaukštas sviesto, 2 kiaušiniai, 2 citrinos, muškato riešuto, maltų pipirų, druskos, petražolių lapelių.
Sviestą ištirpinti, suberti miltus ir truputi pakepinti, bet tik tiek , kad švelniai pagelstų. Tada, supilti 1 stiklinę vandens ir gerai išmaišyti.
Išspausti 1 citrinos sultis, o žievelę smulkiai sutarkuoti. Citrinos sultis ir sutarkuotą žievelę sudėti į padažą ir 10 min. pavirti. Po to supilti antros citrinos sultis, įberti maltų pipirų, paskaninti tarkuotu muškato riešutu.
Kiaušinių trynius išmaišyti su 3 šaukštais padažo ir viską supilti į gaminamą padažą. Pakaitinti, bet neužvirinti. Nukėlus nuo ugnies, pasūdyti ir suberti smulkiai sukapotus petražolių lapelius.

Citrinų aliejus.
Į ¼ litro aliejaus (geriausiai alyvų aliejaus) po truputį pilti 1-2 citrinų sultis ir plakti šakute. Po to sudėti 1-2 smulkiai supjaustytas česnako skilteles ir žipsnelį garstyčių miltelių. Visa tai galima supilti į butelį ir smarkiai suplakti.

Vasarinis padažas.
Imti lygiomis dalimis citrinos, spanguolių ar raudonųjų serbentų sulčių ir tiek pat aliejaus. Pridėti truputį susmulkintų žalumynų (petražolių, svogūnų laiškų) ir viską suplakti butelyje.

Šventinis padažas.
Maltus riešutus sumaišyti su granatų, spanguolių ar raudonųjų serbentų sultimis. Gerai suplakti. Šis padažas gali paversti “karališku patiekalu” bet kokias daržoves.
Besarabiškas padažas.
3 kietai virtus kiaušinio trynius sutrinti su 6 šaukštais augalinio aliejaus, pilant jį plona srovele. Po truputį supilti pusantros citrinos sultis, įdėti sutarkuotą svogūną, 2-3 valg. šaukštus grietinėlės, medaus. Taip pat įdėti 3 smulkiai supjaustytus agurkus (šviežius arba šviežiai raugintus), žalumynų. Prieš valgant, padažą palaikyti šaltoje vietoje.

Grietinės padažas.
Imti ½ citrinos sulčių, 3 šaukštus grietinės, 1 smulkiai supjaustytą česnako skiltelę, ½ šaukšto supjaustytų svogūnų ar jų laiškų ir 1 valg. šaukštą aliejaus. Viską suplakti.
Karštas krienų padažas.
Ištirpinti 1 valg. šaukštą sviesto, įmaišyti tiek pat krienų, 3 valg. šaukštus grietinės, ½ valg. šaukšto obuolių acto ar citrinos sulčių, įdėti truputį medaus. Padažą pakaitinti, bet neužvirinti.

Krapų padažas.
2 valg. šaukštus miltų pakepinti su 2 valg. šaukštais sviesto. Atskiesti 1 stikline kokiu nors sultiniu ir nuolat maišant užvirinti. Suberti 3 valg. šaukštus krapų, įpilti 0,5 stiklinės grietinės, pasūdyti, paskaninti pipirais bei cukrumi ir pakaitinti iki virimo.

Česnakų padažas.
3-4 skilteles česnako smulkiai sukapoti ir ištrinti su druska (druskos imti pagal skonį). Maišant po truputį supilti 0,5 stiklinės aliejaus ir šiek tiek citrinos sulčių. Gerai išplakti.

Salierų padažas.
1 salieras, ½ stiklinės aliejaus, 2 tryniai, 1 stiklinė kefyro, pagal skonį druskos, maltų pipirų, citrinos rūgšties.
Trynius ištrinti pilant po truputį aliejų. Supylus visą aliejų, po truputį pilti kefyrą. Baigus trinti, pasūdyti, parūgštinti, paskaninti maltais pipirais.
Nuluptą salierą smulkiai sutarkuoti ir tuoj sumaišyti su paruoštu užpilu.
Riešutų padažas 1.
1 šaukštas miltų, 1 šaukštas sviesto, 1 šaukštas maltų graikiškų riešutų, 2 stiklinės mėsos ar kitokio sultinio, pagal skonį druskos.
Miltus pakepinti svieste ir atskiesti sultiniu, sudėti maltus irešutus ir 10-15 min. pavirinti. Po to pasūdyti ir gerai išmaisyti.

Riešutų padažas 2.
3/4 stiklinės grietinės, pusė citrinos, 7-8 graikiški riešutai, pagal skonį cukraus, druskos.
Riešutus sukapoti. Iš citrinos išspausti sultis. Visus komponentus sumaišyti, paskaninti cukrumi, druska ir gerai išmaišyti.

Riešutų majonezas.
Riešutus sumalti ir sutrinti su nedideliu kiekiu aliejaus, kad gautųsi vienalytė masė. Po to įpilti dar truputi aliejaus (2-3 valg. šaukštai vienam valg. šaukštui masės), ½ citrinos sulčių ir gerai išplakti.

Pico de Gallo (salsa padažas)
Jums reikės puodelio smulkintų pomidorų, 1 jalapenjo ar serrano „čili“ pipiro, 2 arbatinių šaukštelių kalendos lapelių, vienos žaliosios citrinos sulčių, trijų šaukštų susmulkinto svogūno, pusės arbatinio šaukštelio trinto česnako, trijų šaukštų aliejaus ir pagal skonį druskos bei pipirų. Viską susmulkinkite ir užpilkite aliejumi bei sultimis. Skonį sustiprinkite druska ir pipirais. Išmaišykite.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą