2011 m. sausio 24 d., pirmadienis

Riešutinis pyragas



Turbūt nesuklysiu sakydama, kad tai vienas nuostabiausių ir papraščiausiai iškepamų pyragų, kurio sudėtį labai sunku atpėti. Jis primena šokoladą "snikers" iš dalies ir "bounty", kartais "griliažą", žiūrink kokius priedus dėsime. Tik labai jau atsiprašau už foto kokybę, bet mano fotoaparatas taisomas, o fotografuota iš mobilaus telefono...bet matyt esmė matosi :)
Šį pyragą kepiau daug kartų ir visada gaunasi puikus. Parašysiu kelis variantus, kokius bandžiusi esu aš, galbūt patiks ir jums.

Reikės:

2 pak., sausainių "Selga" (geriausiai tinka, tiramisų, airiško kremo, tačiau jai dėsite 50/50 su sausainiais "Gaidelis" irgi puikiai pavyks)
100 g. žemės riešutų (galima dėti + sezamo sėklas, migdolus)
~50-80 g., tirpinto sviesto
2 v.š. brendžio
citrinos,apielsino ar kito citrusinio vaisiaus žievelė (nebūtina, čia gal antram ar trečiam kepimo kartui)
pakelis kokoso drožlių (jai norite, galima nedėti, tiesiog bus kitoks skonis)
1,5 mažos skardinės kondensuoto sutirštinto pienio

viršaus pabarstymui galima naudoti ką tik norime:
100 g. pieniško šokolado
100g., juodojo šokolado
ar galime maišyti ir pienišką ir juodąjį, galima net su riešutais
taip pat labai skanu apibarstyti migdolų plokštelėmis arba smulkintais šokoladiniais saldainiais su vafliu tarkim "Opera", taip pat labai skanu susmulkinti šokoladą juodą kartu su karamelizuotais migdolais...nuostabus skonis. man dar labai skanu, saujalė riešutukų pakepintų sumalti su pora imbierinių sausainėlių, įberti šaukštelį cukriuko ir apibarstyti pyragą. Galite fantazuoti kaip tik norite...gausis vistiek labai skaniai :)

Gaminimas:

Imame dubenį, sudedame sausainius ir sutriname kočėlu ar kažkokiu kitu įrankiu, kad gautūsį trupiniai ir vienas kitas didesnis trupinukas. Tada įpilu brendį, tirpintą sviestą (jai dedam tai citrusinių vaisių žieveles, tuomet namuose pasklis nuostabus citrusinių vaisių pyrago kvapas ir žinoma pasikeis ir skonis).
Pakepinam lengvai keptuvėje riešutus, sumalame kavamale ir sudedame į sausainių masę, viską išmaišome.
Išklojame kepimo skardą 20x40 dydžio kepimo popieriumi (būtinai,net jai ji tefloninė) sudedame gerai išmaišytą lengvai drėgną sausainių masę. Nenustebkit jai ji bus posausė viskas čia gerai :) Lengvai paspaudžiam, išlyginam, supilame ant viršaus kondencuotą pieną, apibarstome kokoso drožlėmis (jai dedame), tada smulkintais riešutais ar saldainiais ar šokoladu, žodžiu tokiais pabarstukais kokius pasirinkote šį kartą šiam pyragui. Pašauname į jau įkaitintą orkaitę iki 180 laipsniu kepamen ne ilgiau kaip 25-30 min., jai perkeps bus kaip griliažas.
Iškepusį pyragą būtina palaikyti porą valandų šaltai, kad gerai atvėstų ir sustingtų. Tada susipkaustykime 2 pirštų storio juostelėmis(man taip skaniausia), o juosteles patinkančio dydžio kvadratukais. Aš pjaustau kaip puse degtukų dėžutės dydžio...skanumėlis.



Kaip tik sėdžiu ir valgau šį gardėsį, net nesuskaičiuojamajį kartą jį kepiau...nuostabu...aišku jai labai galvojant apie kolorijas tai silpna pasidaro, bet ai...vis save paguodi, kad nejaugi atsisakysi ir šio malonumo...juk saldumynai tai nuostabu...ypač su šokoladu ir riešutais prie nuostabios kvapnios kavytės su pieneliu:) palepinkime kartais save...

SKANSU!!!

2 komentarai:

  1. mh...sutiksiu...apsivalgymas man sitas pyragas... galima valgyti nesustojant...o dar skanesnis kai pora dienu pastovi...

    AtsakytiPanaikinti