2009 m. gruodžio 19 d., šeštadienis

Trys sausainiškai meduoliški Kalėdų stebuklai


Dievinu Kalėdas, todėl kiekvienais metais kepu įvairius kalėdinius sausainius, kalėdines duoneles,tortus, pyragus, verdu uogienes, imbierinį sirupą ir t.t.ir šiais metai nieko nepasikeitė...tik dar daugiau...pradėjau daugiau visko dekoruoti savo rankomis, dar pasikeitė tai, kad mano virtuvės fėja-dukrytė Smiltėman labai padeda, kartu mes dekoruojame sausainius, valgome sausainiams skirtą glajų, džiaugiamės viena už kitą, kad viskas mums taip šauniai gaunasi...dievinu kalėdas, tai toks nuostabus metas, bet tik liūdna, kad mano mama taip toli, o aš jos taip pasiilgstu....ech...bet svarbiausia aš žinau, kad ji visus labai myli ir ilgisi :) O šie sausainiai bus iš trigubos porcijos, nes bus 3 skonių, tačiau Jūs galite daryti iš viengubos porcijos, tik paruoštos tešlos masę padalinti į tris burbuliukus, kur tolesnį procesą aprašysiu.

Reikės:

600 g sviesto
6 kiaušinių tryniai
3 kiaušiniai
3 puodelių rudojo cukraus
6 v.š. medaus (geriausiai grikių)
~12 stiklinių persijotų miltų (jeigu reikės įdėsite dar kai sudėsite priedus)
~3 a.š. kepimo miltelių

I skoniui reikės:

2-3 v.š.kokoso drožlių + 1 a.š. vanilės

II skoniui reikės:

2 v.š. kakavos miltelių (paprastų nesaldintų)
vanilino
20g. juodojo arba baltojo smulkinto šokolado (nebūtina)

III skoniui reikės:

1 v.š. malto imbiero
1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
1/4 v.š. malto kardamono
1 v.š. malto cinamono


Papuošimui:

Cukraus pudra
Citrinos sultys
Žaliosios arbatos "Matcha" milteliai
kakavos milteliai
Naminio mėlynių uogienės sirupo
Kiaušinio baltymo
Įvairių pabarstukų
Kokoso drožlių
Kristalinio cukraus
Perlinio cukraus ir t.t.

Gaminimas:


Kambario temperatūros sviestą sudėjau į dubenį, įmušiau kiaušinius trynius stiklinę cukraus ir viską gerai išsukau iki vientisos masės. Į tą masę sudėjau medų, išmaišiau, pradėjau sijoti miltus sumaišytus su kepimo milteliais, pradėjau minkyti tešlą ir dėti tiek miltų, kad tešla nebūtų pernelyg trapi ir neliptų prie rankyčių. Paruoštą tešlą susukau į burbulą,ir padalinau į lygias 3 dalis, sudėjau į dubenis, į vieną dėjau I sudėties priedus, į antrą II, į trečią III ir viską gerai išminkiau atskiruose dubenyse. Vėl susukau į burbulą, suvyniojau į kaistinę plėvelę ir į šaldytuvą 2 valandoms (aš laikiau per naktį, tai man jie gavosi labai trapus).
Išėmiau vieną tešlos gumuliuką, kočiojau ant miltais pabarstyto paviršiaus ir su norima formele spaudžiau sausainėlius, kuriuos dėjau ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepiau įkaitintoje orkaitėje 180 laispnių temperatūroje 12 min.(priklauso kokio storio sausainėlius kepsite). Išimti reikia kai dailiai pagelsta, bet nesudega :)taip padarykite su visa trijų skonių tešla, šiaip vizualiai skirsis labai spalvos, tačiau labai smagu dalyti skirtingų skonių sausainėlius ir skirtingų formomų :)
Kai sausainėliai atvėsta ant kepiniams skirtų grotelių, reikia paruošti glajų.
Aš naudojau cukraus pudrą sumaišytą su naminės uogienės nuvarvintu sirupėliu ir citrinos sultimis, viską gerai išmaišome, kad gautusi pakankamai tiršta konsistencija, dedame į konditerinį maišelį su piešimo antgaliu ir piešiame.Kol glajus neišdžiūvęs beriame pabarstukus, burbuliukus, jeigu norite kokoso drožlemis papuošti tai įsipilkite šiek tiek į lekštę kokoso drožlių ir priepauskite su jau išpaišyto sausainio puse.
Kitas glajus, šokoladinius miltelius, kuriuos sumaišiaus su citrinos sultimis, pusę kiaušinio baltymo ir cukraus pudra.Viską išmaišome ir darome kaip aukšiau aprašyta.
Kitas tiesiog baltas, t.y. cukraus pudrą sumaišome su citrinos cultimis, galite įlašinti kažkokios mėgiamos esencijos, vanilės.
O žaliąjam glajui reikės 0,5 a.š. žaliosios arbatos "Matcha"miltelių, cukraus pudros, pusės kiaušinio baltymo, jeigu bus per tiršta galite įpilti vos vos vandenėlio.
Spalvas galite daryti įvairiausias, tai priklauso nuo jūsų fantazijos, tik nebijokite eksperimentuoti. Hražių artėjančių švenčių!!!
O čia mano Kalėdinė skrynia su įvairiomis savos gamybos smulkmenomis bei sausainiukais.

2 komentarai:

  1. Gražu. Turbūt ne valgymui skirti...

    AtsakytiPanaikinti
  2. kodel nevalgymui? kaiptik tik valgymui ir ne kitaip :) juk darytas glajus is visu va;gomu produktu :)

    AtsakytiPanaikinti