2009 m. gruodžio 3 d., ketvirtadienis

KALĖDA IV - Muilo gamyba


Artėjant kalėdoms prisikaupia daug visokių idėjų kaip kažką išvirti, išsikirpti, pasigaminti, atrestauruoti ir t.t. šiemet nutariau įdeti šių metų pirmą meginimą muilo gamybos...man smagu ir šiaip bus miela smulkmenėlė kalėdoms :)

Muilas seniai žinomas kaip higieną užtikrinantis produktas. Gaminamas jis iš gyvūninių ir augalinių riebalų bei cheminių komponentų. Šiandien paplitusios dvi muilo rūšys - kietas ir skystas. Nesvarbu, kokį muilą naudojame, svarbu, kad jis būtų pritaikytas odos tipui, t.y. sausai ar riebiai odai. Pasigaminti muilą namų sąlygomis nesudėtinga. Ir gamina kiekvienas jį veikiausiai pagal savo receptą.

Noriu parodyti patį gamybos procesą. Kokios spalvos ar kvapo pasigaminsite muilą, tai jau priklausys nuo įdėtų į muilo masę kvapniųjų medžiagų ir dažų. Specialistai pataria naudoti muilą, kuris turi mažai kvapniųjų medžiagų ir dažų. Toks muilas mažiau išvaizdus, užtat padeda išvengti alerginių susirgimų.




MUILO VIRIMO PAMOKA


Muilo gamybai namuose reikia: vaikiško muilo be priemaišų, alyvų aliejaus, eterinio aliejaus, smulkios trintuvės ir formos muilui supilti. Na žinoma ir visokių priedų kokių norite pridėti


Į didesnį puodą įstatome mažesnį.



Vaikišką muilą smulkiname trintuve. Kuo smulkiau trintuvė susmulkins muilą, tuo jis geriau išsilydys. Kai mažesnis puodas pakankamai įkaista, supilame į jį aliejų (100 gramų muilo reikia 2 didelių šaukštų aliejaus, jeigu aliejaus įpilsime daugiau - muilas bus minkštas, panašus į plastiliną).


Kai aliejus įkaista, suberiame į jį susmulkintą muilą.

Įpilame vandens. Viską sumaišome. Į gautą masę įpilame 150-200 mililitrų karšto vandens. Gerai išmaišome. Jeigu mišinys tirštas, įpilame į jį dar truputį vandens.as mane bendras kiekis muilo buvo 525g., tai vandens man viso gavosi 800ml., bet geriau pilti po trupučiuką, kad nesigautų per skystas.Vėl maišome. Svarbu, kad masė būtų maksimaliai vienalytė.Uždengiame puodo dangtį ir kaitiname muilo masę. Visas gamybos procesas vyksta ant dujinės ar elektrinės viryklės.Jeigu masė dar tiršta, vėl įpilame vandens. Verčiau vandenį pilti kelis kartus nei gauti pernelyg skystą muilo masę. Jei masė pakankamo tirštumo, kurį laiką ją dar kaitiname.Masės konsitencioja turi būti kaip grietinės.


Kavamale susmulkiname kvapią vaistingą žolę (galima naudoti jos užpilą). Sutrintą žolę ar jos nuovirą supilame į muilo masę. Gerai išmaišome. Jeigu nepatinko muilo masės spalva, lasinkite įvairius aliejus, sultis, tarkim: galima pilti mėlynių sultis, matcha arbatos miltelius, šaltalankių aliejų, pieną(vietoje vandens), medų, avižas, žiedlapius, kokoso drožles, smulkintą cinamoną arba maltą, grikius, kavos pupeles, eteriniai aliejai įvairūs, kvapai ir t.t. galima dėti viską kas tik Jums atrodys gražu. Fantazuokite ir sėkmės kūryboje.


Formelės vidų ištepame eteriniu aliejumi arba paprastu, jeigu naudojat silikonines formeles tepti aliejumi nereikia. O eteriniai aliejai suteikia muilui kvapą. Galite naudoti vaikiškas smėlio dėžės, keksiukų, ledukų ir kitokias patikusias formeles. Išpilstytą muilą paliekame ant palangės dviems valandoms. Per tą laiką jis sustings. Sustingusį muilą išimame iš formos ir savaitę džioviname natūraliomis sąlygomis.



Dar egzistuoja ir „šaltasis“ muilo gamybos namuose būdas. Čia vėlgi yra įvairios receptūros. Viena iš jų būtų tokia: imamas kokosų aliejus, sumaišomas su stipriu natrio šarmu ir laikomas žemoje temperatūroje. Kai abiejų komponentų mišinys pavirs klampia ir sunkiai išmaišoma mase, į ją reikės įpilti spalvos bei kvapų esencijos ir vėl viską kruopščiai išmaišyti. Tada muilo masę beliks išpilstyti į formas ir keletą dienų palaukti, kol ji pakankamai sukietės.



RANKŲ DARBO MUILO GAMYBOS PRADŽIAMOKSLIS


Pateikiu savotišką mokymo kursą, paremtą video medžiaga: čia rasite įvairias rankų darbo muilo gamybos technologijas, receptūras, patarimus ir daug kitos praktinės medžiagos.
Padovanok man muilo tortą
Rankų darbo muilų įvairovė

Forumas, kuriame pateikiami rankų darbo muilo virimo receptai








7 komentarai:

  1. Nuostabi idėja šventėms pradžiuginti artimuosius miela dovanėle:). Oi,drauge tu esi puiki mokytoja,taip aiškiai man viską paaiškinai,kad jau net du kartus muilą viriau ir puikiai viskas gavosi,super super,ačiukas tau didelis.:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. aciu aciu...smagu girdeti :) labai laukiu kada gausiu bazes skaidrios, nes su sarmu tai aciu nenoriu juokauti...:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. kodel reikia deti du puodus? i pirma nereikia kokio vandens ipilt ar pn?

    AtsakytiPanaikinti
  4. taip, pilamas vanduo i dideni puoda ir istatomas mazesnis. O reikia tam, kad neprisviltu, butu mazesne temperatura, kuri isskaidoma per visa puoda. Cia taip pat kaip verdame krema is Smetoniskos knygos :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Man tai taip patinka rankų darbo muilas. Jie taip skaniai kvepia ir tokie gražūs atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Oho, kaip įdomu. Manau smagu būtų pasigaminti su vaikais kažką panašaus. Tik gaila, kad visas gamybos procesas vyksta ant dujinės viryklės.

    AtsakytiPanaikinti