2009 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

Mėlynių pustortis su baltymų kremu




Šis pyragiukas įdomus, taciau nežinau...antrą kartą tokio pačio nekepsiu, nebent tik pjaustysiu padą, kaip parašiau apačioje ir mėlynių kremą tepsiu tap sluoksnių, nes padas storas ir sausokas, o kremas neisigeria pakankamai,tačiau jeigu šį pustortį valgyti su ledais ar groetinėle tai tada liuks.
Reikės:

mėlynių (500g.)arba mėlynių uogienės pagal skonį be skysčio
100g., minkšto sviesto
75g., cukraus(jeigu dėsite saldžią uogienę dėkite mažiau)
vanilės
Žiupsnelis druskos
300g. miltų
1 a.š. kepimo miltelių
2 v.š. grietinės
150g.miltinio cukraus
100g.maltų migdolų


Gaminimas:
PATARIMAS Tai originalus pustortis, man labiau primenantis pyragą. Pustorčio viršų dengiantį "sniegą"-margį reikia atsargiai apkepti orkaitėje, o kad jis per daug nepaskrustų, galima pridengti folija. Pusę baltymų putų išplakti šiek tiek vėliau, sukrėsti ant pustorčio ir kepti, kol gražiai apskrus.


Mėlynes nuplauti, suskinti kotelius, suberti ant servetėles ir gerai nusausinti. Sviestą išsukti su cukrumi. Sukant palaipsniui suberti vanilę, druską, sukrėsti trynius ir suberti miltus su kepimo milteliais. Galiausiai sukrėsti grietinę. Viską gerai išmaišyti.
24cm., kepimo formą ištepti riebalai ir sukrėsti tešlą. Tešlos viršų išlyginti ir apibarstyti džiuvesėliais. baltymus išplakti iki standžių putų, plakant palaipsniui suberti miltinį cukrų. usę kremo sumaišyti migdolais bei mėlynėmis ir sukrėsti ant tešlos. Kepti 175 laipsnių orkaitėje apie 60 min.,apatinėje lentynoje, tada išimti ir sukrėsti likusius baltymus ir dar kepti apie 20-25 min.,galie kepti viską iš kart, tačiau labai žiūrėkite baltymų "sniegą".


P.S.Puikiai tiks bet kokios kitos uogos.Šį pustorti, kitą sykį darysiu kiek kitaip.Man neptiko, kad melynės tapo juodos, nors kremas buvo labai skanus ir sodrios violetinės spalvos-įspūdingas...o visam baltymu "sniegui" visas 80 min., tūnoti orkaitėje tikrai per daug. Todėl įkėliau kelis patarimus recepto pradžioje. Dar manau, jog labai skanu butu daryti štai kaip: Iškepti tešlą su mažąja dalimi kremo, tada iškepusį perpjauti į 3 lakštus ir daryti su šiuo kremu pertepimus, o viršutinį lakštą aptepti baltymais ir pašauti į orkaitę, kad pasidarytų morengas, išėmus uždėti ant viso torčiuko, šonus aptepti likusiu mėlynių kremu. Kremas buvo labai skanus, nes aš dariau ne su uogomis, o su uogiene...tai man jis toks saldziai su rūgštele, labai švelnus kremas gavosi...kurį iškepus nusivyliau,tačiau gal būt, kremas su uogomis naturaliomis, iškepus bus labai skanus, nežinau. Pagrindas gaunasi pakankamai storas...todėl ir norisi man jį perpjauti pusiau :))) Tačiau nusivežus jį pas draugus buvo pusė suvalgyta, o pusę palikome draugams, nes vyrukas labai mėgsta storapadžius torčiukus ar pyragus su pienuku vakare žiūrint TV :) tai žodžiu sau neįtikau, tačiau mūsų šeimos draugas liko patenkintas ir tasd džiugina :)
Gražaus vakarėlio ir artėjančių švenčių bumo :)

SKANAUS!!!

2 komentarai: