2009 m. lapkričio 17 d., antradienis

Karamelinis obuolių tortas




Šį receptuką suradau užrašuose, tačiau kodėl pavadinta tortu nežinau...man jis pyragas labiau, o ne tortas...na bet vistiek laaabai skanus :)

24cm., kepimo formai reikės: (aš dariau 28cm., ir man tešlos pakako, o obuolių dėjau apie 800g.)

Tešlai:

200g., miltų
100g., šalto sviesto
5 a. šaukšteliai cukraus pudros
žiupsnelis druskos
1 v. šaukštas acto
1 kiaušinis



Įdarui:

750g. obuolių
1 citrina
1 v. šaukštas sviesto
150g., cukraus
2 šaukštai obuolių sulčių
2 v. šaukštai Ryga Black balzam, suteikia karamelės prieskonį(tinka romas arba galite nepilti jokio alkoholio)
2 lašai mandarinų esencijos(nebūtina)
1 nedidelis obuolys
1 a.šaukštelis rudojo cukraus (tinka ir baltas)
1 a.šaukštelis vanilės


Gaminimas:

Sviestą supjaustykite gabaliukais. Miltus sumaišykite su sviestu, cukrumi, druska, actu ir kiaušiniu išplakame. Produktus kapodami peiliu išminkykite tešlą ir 30 min., palaikykite šaldytuve.

Obuolius nusilupkite, išimkite sėklas,supjaustykite plonomis riekelėmis. Apšlakstykite citrinos sultimis, supilkite romą, 50g., cukraus, išmaišykite.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Iš šaldytuvo išimkite tešlą ir iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo. Tešlą sudėkite į formą, dugną subadykite šakute. Kepkite "akluoju būdu" t.y. įdėkite į tešlą foliją, priberkite pupelių irkepkite orkaitėje 10min.,
Tešlą išimkite, išberkite pupeles ir išdėliokite obuolius. Užtarkuokite sviesto. Centre torto uždėkite obuolį, jo viršų šiek tiek pabadykite, kad išsiskirtų sultys, apiberkite ruduoju cukrum ir kepkite apie 20 min.,

Cukrų (100g., ) suberkite į puodą ir ant silpnos ugnies išlydikite, supilkite obuolių sultis, esenciją, vanilę ir virkite kol sutirštės.

Tortą ištraukite iš orkaitės, papuoškite karamelės siūlais ir dar 8 min., kepkite iki 250 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. jeigu obuolys nesutrūko ir cukrus neišsilydė tuomet dar 5 min., pakiškite po griliumi arba išlydikite su kulinariniu liepsnosvaidžiu,kad obuolys pasidengtu karamelės plutele. dar karšrą lengvai apibarstykite cukraus pudrą, atrodys įspūdingai.



Kitas būdas kaip ruošti karamelę:

Į puodą sudėkite 200g., cukraus ir įpilkite 5 šaukštus vandens. Greitai užvirinkite ant nekaitrios ugnies, kol sirupas taps skaidrios gintaro spalvos. Galima lengvai patikrinti ar karamelė jau paruošta. Sirupo tirštumas tinkamas, jeigu lašelį jo įvarvinus į vandenį nepasikeičia jo forma. Išvirusį sirupą atvėsinkite ir įmerkote šakutę ir ištraukite, pasukę šakutę, susidaro ploni siūlai. Šią procedūrą kartokite tol kol neliks sirupo. Siūlų pavidalo karamele papuoškite visą torto viršų.


P.S. Pas mane siūlai nesigavo,todėl, kad aš įdėjau kelis irisus, todėl aš dėjau visą karamelinę masę lašiukais ant torto ir orkaitėje išlydžiau :)
O padegusius tešlos kraštelius kurie nebuvo dengiami obuolių tiesiog nupjaukite su picos peiliuku (tai normalu, kad jie bus padegę nuo kelių kepimų aukštoje temperatūroje)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą