2009 m. lapkričio 9 d., pirmadienis

Apverstas žuvies pyragas Daivai



Kadangi nemėgstu vienodo maisto, dievinu gaminti...tai sukuosi virtuvėje išradinėdama „dviratį“...vyras ir visa Šeima sako, kad man tai puikiai sekasi. Ačiū Jiems už gerą žodį. Dukrytė šį apverstą žuvies pyragą valgė su didžiausiu malonumu ir tooookį gabalą, kad klausimas ar pati tokio dydžio būčiau įveikusi... Dar žinant kaip dažniausiai vaikai nemėgsta žuvies, tai dar labiau džiugina kai tiek daug suvalgo ir be jokių spyriojimusi.
O tai mane labai džiugina ir skatina dar labiau stengtis gaminti vis naujus ir naujesnius patiekalus. Sveikus ir sveikesnius, įdomius ir įdomesnius. Nuostabu!!!
Ir žinoma iš karto skubu pasidalinti su Jumis savo receptuku, kuris gimė visai neplanuotai t.y. pačiame gaminimo procese. Žinojau tik tai, kad bus žuvis, kepama orkaitėje ir su bulvių koše, visa kita kaip sakiau gimė pačiame procese...darant, ragaujant.
O kadangi mano puiki draugė Daiva planuotai atvažiavo pas mane į svečius prieš išvykimą namo į Italiją, nusprendžiau šią dieną gaminti patiekalą būtent jai, nes ji visiškai nevalgo mėsos- yra vegetarė...taigi šį apverstą žuvies pyragą dedikuoju būtent Daivai.




~ 6 -8 porcijoms reikės:

400-500g. bulvių, nuskustų ir supjaustytų plonais griežinėliais
~1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus
~ 2 v.š. sviesto
1 mažas blanširuotas, susmulkintas pomidoras
4 skiltelės supjaustyto česnako skiltelės
2 vidutinio dydžio pusžiedžiais supjaustyto svogūno(galima baltą ir mėlyną)
100-150g. saliero šaknies supjaustytos siauromis plonomis lazdelėmis
1 a.š. kmynų sėklų
250g. grietinės
2 saujos mėgstamo sūrio (aš naudojau rūkytą, medžiotojų sūrį.)
1 sauja mėgstamo sūrio pabarstimui
2-3 saujos duonos trupinių šviežių(aš kepiau pati, nes neturėjau baltos duonos trupinių, tačiau puikiai tiks batono trupiniai ar baltos duonos).
~100g. išardytomis šakelėmis brokolio
2 saujos išlukštentų saulėgrąžų
Sauja džiūvėsėlių
1 a.š. džiovintų arba šviežių čiobrelių
~ 800g. -1kg. mėgstamos žuvies filė (tinka visa riebesnė žuvis t.y. lašiša, skumbrė, pangasija ir kt., aš naudojau pastarąją)



Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Pirmiausiai pasūdytame vandenyje išsiverdame smulkiais supjaustytas bulves, kol suminkštės, pabaigoje sudedame šakelėmis susmulkintus brokolius ir dar paverdame kokias 5 min., nukošiame kiaurasamčiu. Įdedame šaukštą sviesto ir šaukštą alyvuogių aliejaus. Išmaišome.
Ant nedidelės ugnies aliejuje su šaukštu sviesto kepsime svogūnus, česnakus, saliero šaknį, saulėgrąžas, kmynus,susmulkintą, blanširuotą pomidorą, įberiame šiek tiek druskos bei maltų juodųjų pipirų. Uždengiame. Po 10-15 min., padidiname ugnį ir dar 5 min., dažnai maišant, kad neprisviltų pakepame iki auksinės spalvos.
Kepimo skardą ištepame 1 šaukštu aliejaus, apibarstome džiūvėsėliais, sudedame keptų svogūnų mišinį, sudedame gabaliukais pjaustytos žuvies filė odele į viršų.
Sumaišome grietinę su sūriu, uždedame ant žuvies ir išlyginame (galima dėti ir ant kito sluoksnio t.y. bulvių košės, kaip dariau šį sykį). Tada sudedame bulvių košę ir taip pat gražiai išlyginame. Įstatome į orkaitę 30-40 min. (žiūrėkite pagal kepinio viršų, kad nepradėtų skrusti).
Susimaišome duonos trupinius su likusiu sūriu bei alyvuogių aliejumi bei čiobreliais.
Išimkite kepinį ir apibarstykite duonos trupinių mase. Ir kepkite kol gražiai apskrus.

Trupinius galite pasidaryti ir pačios, tada kepinio viršus būna tarsi su riešutų traškia plutele. Tešlą darykite iš pusės nurodytų produktų. Tešlos receptas čia.
Išvoliojame kumščio dydžio tešlos kamuoliuką miltuose ir sutarkuojame burokine tarka. Dedame juos į sausą, įkaitintą keptuvę ir dažnai kratant keptuvę kepame, kol pasidarys trupiniai. Kai jau tešla nebus lipni galite maišyti ir mentele. Susipilame į indą, atvėsusius trupinius rankomis dar pamaigome, kad nebūtų didelių grumstų. Sumaišome su sūriu, šiek tiek padruskiname, įdedame čiobrelių, pora šaukštų alyvuogių aliejaus ir kepame kaip nurodyta recepte.

SKANAUS!!!
p.s. daugiau foto tasite čia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą