2009 m. kovo 15 d., sekmadienis

Peršalusio vaikelio gydymas


Yra daug liaudiškų receptų nuo peršalimo, kurie skirti suaugusiems, bet sumažinus dozes, tinka ir vaikams. Tik negalima naudoti spiritinių antpilų, o jei vaikas alergiškas medui,- tai ir medaus.

Esant kosuliui:

1. Nulupti juodąjį ridiką ir sutarkuoti stambia trintuve. Sumaišyti su medumi arba cukrumi ir 5-6 val. palaikyti kambario temp., kad išsiskirtų sultys. Jas nupilti ir duoti vaikui po 1 valg. šaukštą 3-4 kartus per dieną, o mažesniems vaikams ( bet ne kūdikiams)-po 1 arbat. šaukštelį. Prieš miegą galima duoti dvigubą dozę.
2. Nulupti ropę ir sutarkuoti stambia trintuve. Sumaišyti su medumi arba cukrumi ir 5-6 val. palaikyti kambario temp., kad išsiskirtų sultys. Jas nupilti ir duoti vaikui po 1 valg. šaukštą 3-4 kartus per dieną, o mažesniems vaikams (bet ne kūdikiams)-po 1 arbat. šaukštelį. Prieš miegą galima duoti dvigubą dozę.
3. Imti lygiomis dalimis alyvuogių aliejaus ir medaus. Sumaišyti. Naudoti po 1 arbat. šaukštelį 4 kartus per dieną ( tinka ir sergant kokliušu).
4. Įsisenėjusį vaiko kosulį rekomenduojama gydyti ramunėlių antpilu. 1 valg. šaukštą vaistinės ramunėlės žiedų užpilti 1 stikline verdančio vandens. Palaikyti 1 val. termose, perkošti ir duoti gerti kas valandą po 1 valg. šaukštą šilto antpilo.
5. Saują cukraus pakepinti keptuvėje tol, kol jis išsilydis ir gražiai paruduos (neperkaitinkite cukraus, nes kitaip jis pajuos ir įgaus nemalonų skonį). Atšaldyti. Kai sustings, turi gautis kieta masė. Ją duoti čiulpti kosintiems vaikams.
6. Kas 2-3 val. duoti vaikui po 1 arbat. šaukštelį svogūnų sulčių su medumi. Šis receptas padės ir skaudant gerklei.
7. Išvirti stiprią krapų arbatą. Puode pakepinti cukrų iki rudumo ir ant jo užpilti paruoštą ir perkoštą arbatą ( 1 valg. šaukštas cukraus ir 1 stiklinė arbatos). Gerti po ½ stiklinės 2-3 kartus per dieną. Padeda sergant bronchitu.

Sloguojant:

1. Jei mažylis nealergiškas medui, galima jo nosytės vidų švelniai patepti medumi.
2. Sutarkuoti burokėlį ir išspausti jo sultis. Lašinti po porą lašelių į nosį 3 kartus per dieną.
3. Išvirti du kiaušinius ir priglausti prie abiejų nosies pusių ir palaikyti kol jie atvės ( jei kiaušiniai per karšti, įvyniokite į marlė, kad nenudegintumėte). Šis būdas tinka ir skaudant gerklei, tik tada kiaušinius dėti ant kaklo.
4. Sergant sloga arba haimoritu paimti drobinį maišelį ir į jį prikrėsti tirštos kvietinės košės. Šį maišelį uždėti ant nosies srities, kad šildytų jos ančius. Laikyti, kol atvės.

Kad vaiko organizmas nenusilptų ir aktyviau kovotų su liga:

1. Į verdantį pieną įberti avižų, 1,5-2 val. palaikyti termose ir sugirdyti ( 1 arbat. šaukštelis avižų ir 1 stiklinė verdančio pieno). Nuoviras ne tik suteiks jėgų, bet ir padės gydyti plaučių ligas, bronchitą, mažins dusulį, padės atsikosėti. Sergantis vaikas turi reguliariai skalauti gerklę ir burną. Tam tiks jūros druskos tirpalas arba vaistingųjų augalų antpilai ( beržų šakelių antpilas, šalavijo lapų arbata, aviečių šakelių ir lapų arbata).Galima naudoti ir tokį tirpalą: 500 ml. vandens, truputis kalio permanganato ( tik tiek, kad tirpalas nusidažytų rožine spalva), 7-8 lašai jodo. Gerklę skalauti 2-3 kartus per dieną.
2. Šis vaistas patiks visiems vaikams: 2 kiaušinių trynius išsukti iki baltumo su cukrumi ir suvalgyti prieš valgį per du kartus.
3. 3-4 kartus per dieną duoti vaikui po 1/3 stiklinės erškėtuogių antpilo.
4. Imti lygiomis dalimis liepos žiedų ir putino vaisių. Žaliavos turi gautis 2 valg. šaukštai. Šį mišinį užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, 1 val. palaukti ir duoti vaikui išgerti prieš miegą 200 ml. karšto gėrimo.
5. Rekomenduojama per dieną sumaitinti po 2-3 slikteles česnako.
6. 3-4 kartus per dieną vaiką girdyti bruknių, putino ar žemuogių uogų nuoviru.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą