2009 m. kovo 15 d., sekmadienis

MEDUTIS IR JO GALIA...




Medus stiprina širdį, malšina kosulį, padeda sutrikus virškinimui, jaunina ir gražina. Skirtingų rūšių medaus cheminė sudėtis gerokai skiriasi. Net tris ketvirtadalius medaus sudaro fruktozė ir gliukozė. Medus turi daug mineralinių medžiagų, nemažai vitamino A, šiek tiek B grupės vitaminų, aminorūgščių ir enzimų. Meduje yra šie vitaminai: A, B1, B2, B6, C, D, K, P.
Meduje esančios lakiosios medžiagos - fitoncidai naikina kai kurias bakterijas ir grybelius, o jame esantis acetilcholinas ir kalis stiprina širdies raumenį, mažina kraujospūdį bei plečia kraujagysles.
Rinkdamiesi medų atsižvelkite į tai, kokie negalavimai jus dažniausiai kamuoja. Visų rūšių medus kaloringas, tačiau lengvai virškinamas (žinoma, jei nepadauginsite). Sveikstantiems po įvairių ligų tinka iš įvairių augalų surinktas medus.
Per parą patartina suvartoti apie 100g medaus. Šį kiekį suvalgykit per 3-4 kartus. Geriausia medų ištirpinti šiltame (ne šiltesniame nei 40 laipsnių!) virintame vandenyje – tuomet medų lengviau pasisavina organizmas.
Medus netinka jam alergiškiems žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu (reikėtu pasitarti su gydytoju), viduriuojant (medus skatina žarnyno perestaltiką).
Nuo peršalimo ligų: medus vartojamas viršutinių kvėpavimo takų uždegimams (sinusitui, laringitui, faringitui, ūmiam bronchitui) gydyti. Mat jis veikia kaip priešbakterinė kosulį mažinanti priemonė. - 2 šaukštelius lipčiaus medaus ištirpinti stiklinėje šilto pieno, įdėti šaukštelį sviesto. Gerti kelis kartus per dieną, kol pasveiksite.
- į raudonųjų burokėlių sultis įpilti skysto medaus (trečdalį sulčių kiekio). 4 kartus per dieną lašinti į kiekvieną šnervę po 5 lašus. Puiki priemonė nuo slogos!
- kita priemonė tik suaugusiems: bičių pikio užpiltinė. 50 g bičių pikio užpilti 0,5 l spirito ar degtinės. Dvi savaites kasdien pakratyti indą. Po dviejų savaičių perkošti ir supilti į tamsaus stiklo butelį. Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus gerti du kartus per dieną po 25 lašus (spirito užpiltinę skieskite vandeniu).

VIRŠKINIMUI SUTRIKUS:
- padidėjus skrandžio rūgštingumui šaukštą (geriausia grikių) medaus ištirpinti stiklinėje šilto (40 laipsnių!) virinto vandens ir išgerti 2 val. prieš valgį.
- sumažėjus skrandžio rūgštingumui šaukštą medaus ištirpinti stiklinėje kambario temperatūros (20 laipsnių) virinto vandens. Gerti lėtai 5 min. prieš valgį.

UŽKIETĖJUS VIDURIAMS:
- iš sutarkuotų žalių bulvių išspausti sulčių. Stiklinėje sulčių ištirpinti 2 arbatinius šaukštelius skysto medaus. Gerti prieš valgį po pusę stiklinės.

KOSMETIKA:
Medus nuo seno vertinamas kaip kosmetologinė priemonė. Iš jo gaminami kremai, muilas, tualetinis vanduo. Medus švelnina sausą odą, saugo nuo pleiskanojimo. Jį ypač patartina naudoti rankoms puoselėti, veido kaukėms daryti.
Medaus vonia ramina
Jei mus bando užvaldyti rudeninė depresija, nervina smulkmenos, nuotaiką padės pragiedrinti medaus vonios. Jums malonios vandens temperatūros vonioje reikia ištirpinti 200 gramų medaus, gerai išmaišyti ir pagulėti apie 20 – 30 minučių. Geriausiai prieš miegą, kad labiau atsipalaiduotumėte.

Plaukai
Sumaišykite 2 šaukštus medaus ir 1 citrinos sultis, įtrinkite šiuo skysčiu plaukus ir palaukite 10 minučių, praskalaukite. Ši procedūra suteiks Jūsų plaukams blizgesio. Labai sausus plaukų galiukus galima ištepti medumi ir palaukti 5 minutes. Išsausėję galai suminkštės, plauko paviršius taps lygesnis ir plaukai nesivels. Plaukus galima palepinti ir tokiu mišiniu: 1 šaukštą medaus sumaišykite su 2 tryniais ir ištepkite šlapius plaukus, po 10 minučių išskalaukite. Pamatysite, kaip jūsų plaukams buvo „skanu“, jie net žvilga...

Lūpos

Suskirdusias lūpas patepkite medumi ir palaukite 10 minučių, po to galite jas nuplauti arba nulaižyti.

Oda

Nuplautą odą galima ištrinti skystu medumi ir po 10 minučių nuplauti šiltu vandeniu. Oda tampa švelni ir minkšta.

Pėdos

Medus sutrūkinėjusią kietą pėdos odą gali paversti minkšta ir sveika. Šaukštą medaus ištirpinkite 100 ml destiliuoto vandens ir įmerkite savo sukietėjusius kulnus. Palaikykite 20 minučių. Dabar galite be jokio vargo nugramdyti sukietėjusią odą nuo batų pritrintų kulnų ar pirštų.

Krūtinė
Dažniausiai tai labiausiai apleistas odos plotas, todėl jam reikėtų skirti daugiau dėmesio, kad oda išliktų lygi ir minkšta. Sumaišykite 2 šaukštus varškės su šaukštu pašildyto medaus ir 1 tryniu. Teptuku užtepkite šią masę ant krūtinės ir palaukite apie 30 minučių, tada nuplaukite. Šią procedūrą reikėtų kartoti kiekvieną savaitę.

Visas kūnas
Mėgstantys maudytis vonioje, savo kūną gali palepinti ir tokia vonia: įpilkite į vandeni 1 litrą pieno sumaišyto su 2 šaukštais medaus ir 2 šaukštais jojobos aliejaus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą