2009 m. gruodžio 18 d., penktadienis

Raudonosios želė tortas

Šį desertą jau esu labai seniai nusižiūrėjusi viename užsienietiškų blog'ų, man jis atrodė toks mistinis ir sudėtingas iš foto, bet paskaičiusi sudėtį ir gamybą supratau, kad jis labai paprastas. Tik laukiau tinkamos progos, kuri kaip tik ir atsirado :)

Esu mačiusi torčiuką ir lietuviškuose blog'uose modifikacijas, tačiau pats originaliausias,kurį ir pati Palachinka paėmė ir perdarė su serbentais. Bet ištiesų pirminis šaltinis yra su braškėmis, tačiau šaltinį nurodysiu Palachinkos, nes originalus receptas žurnale. O juokingiausia buvo tai, kad aš net nesvarščiau serbentų galimybės, nes jų tokiu laiku tiesiog nėra, o šaldytų trintų braškių su cukrumi turiu visada šaldiklyje :) perpjauto jo parodyti negalėsiu, bent šiandien, nes vyras jį nešasi į darbo šventę, bet kepu antrą ir jis liks namuose, bus prapjautas ir nufotografuotas. O dar atsitiko toks dalykas, per šitą kepimą, iškepė tešlos padas, o gi žiūriu maža skylutė atsiradusi, na kaip įtrūkimas, supyliau želė, o ji man ir teka i kepimo formos vidų, na galvojau bus šnipštas iš torto, tačiau sustingusį išėmiau iš formos ir gavau torčiuką su želė sijonėliu :))) atrodo lyg būtų šaldytą dvejuose formose :))) Na ką gi pristatau savąjį variantą su braškėmis Jūsų teismui


Reikės:

Šokoladinei tešlai
250 g miltų
60 g kakavos miltelių
150 g sviesto
60 g cukraus pudros
1 kiaušinis

Braškių želė:
400 g braškių (aš naudojau šaldytas, pertrintas)
100 g cukraus
20 g želatinos (arba braškių želė galima, tik cukraus tada dėkite kokius 20-50g.)

Šokoladinis sluoksnis:
200 g juodo šokolado
200 ml riebios grietinėlės 35%

Braškių papuošimui, taip pat galima apibarstyti jas cukraus pudra.


Gaminimas:
Iš visų produktų suminkyti tešlą, suvynioti į maistinę plėvelę ir šaldyti apie 2 val., kol visas tešlos gumuliukas bus kietas.

Želatiną išbrinkinti,ir ištirpdyti 0,5 stiklinės karšto vandens, o jeigu naudosite Dr. Oetker želatiną tai reikia karštame vandenyje tirpinti iš kart be brinkinimo, o ne brinkinti. Braškes sutrinti blenderiu iki vientisos masės, tada perspausti per marlę ir likusias marlėje sėklas išmesti, o į likusį skystį sudėti cukrų ir gerai išmaišyti. Supilti atvėsusę tirpintą želatiną. Jeigu dėsite braškių želė, darykite viską taip pat, tik cukraus ne 100g., o 20-50g. atIšmaišyti.

Grietinėlę užvirti ir užpilti ant susmulkinto šokolado. Kelias minutes palaukti ir gerai išmaišyti. Turi gautis vienalytė skysta šokoladinė masė.

Tešlą iškočioti ir įkloti į 28 cm skersmens kepimo formą, prispausti kraštus, dugną subadyti šakute. Uždengti kepimo popieriumi, pripilti pupelių, žirnių ar ryžių ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Kepimo popierių su pupelėmis nuimti ir dar kepti ~5 minutes. Ant atvėsusio šokoladinio pagrindo supilti ataušusią želė ir šaldyti šaldytuve kol sustings. Užpilti atvėsusę šokolado masę ir gerai atšaldyti, geriausiai net per naktį. Papuošti mėgiamomis uogomis. Aš puošiau braškėmis, nes braškių želė tarp šokoladinių sluoksnių.

O mano asmeninis komentaras būtų toks:
ga,lima naudoti bet kokias mėgiamas raudonas uogas, avietes, serbentus, spanguoles ir t.t. Aišku tik todėl raudonas, kad šis tortas vadinasi "Red tart":)


SKANAUS!!!

2 komentarai:

  1. Mmm grožis, tiesiog šokoladas ir patraukliai atrodančios braškės, jau norisi ragauti ir mėgautis skoniu, šaunuole, drauguže. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. aciu aciu :), pagaminau antra jau, ragausiu rytoj :)

    AtsakytiPanaikinti