2009 m. spalio 7 d., trečiadienis

Kalėdiniai sausainiukai




Reikės:

200g margarino arba sviesto (80-82proc.)
2 dideli kiaušiniai
1 puodelis rudojo cukraus
1/3 puodelio baltojo cukraus
vanilino žiupsnelis
citrinos žievelė
citrinos emulsija (keli lašai)
malto imbiero 2 v.š.
malto cinamono 2 v.š.
maltų gvazdikėlių 1/2 a.š.
malto kardamono 1/2 v.š.
malto muskato 1/2 v.š.
1 a.š. valgomosios sodos
+- 3 puodeliai kvietinių miltų

Glajui:
1 didelio kiaušinio baltymo
100-200g cukraus pudros
1/2 a.š. citrinos rūgšties
valgomųjų dažų (nebūtinai)



Gaminimas:
Šįkart gaminau kiek kitaip: sviestą ištirpinau karšto vandens vonelėje (įdėjau sviestą į indelį, kurį "pamerkiau" į karštą vandelį), tuo metu kai sviestas tirpo, įmušiau du kiaušinius, sudėjau abiejų rūšių cukraus, vanilino ir gerai išmaišiau viską. Tuomet sudėjau visus prieskonius, citrinos žievelė, citrinos emulsijos, dar kartą išmaišiau. Kai sviestas ištirpo - supyliau į dubenį su cukrumi ir kiaušiniais, gerai išsukau masę. Tada sumaišiau sodą su puodeliu miltų, subėriau miltus su soda, maišiau tešlą, po truputį pildama vis daugiau miltų. Miltų pyliau tiek, kad tešla neliptų prie rankų, tačiau ir nebūtų per kita, o tokia tarsi guminė - tampri. Tada susukau ją į gumulą, padėjau ant lėkštutės, uždengiau maistine plėvele ir padėjau į šaldytuvą visai nakčiai. (MANO KOMENTARAS: nereikia nakčiai dėti, pakanka 10-15 minučių dėti į šaldymo kamerą)

Kai išsitraukiau tešlą, rankose gumulą sušildydavau, kočiojau ant miltuoto paviršiaus, lakšto storis buvo maždaug 0.3-0.5cm, formeles "pamirkiau" miltuose ir, išspaudžiusi, dėjau ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tada "sausainėlių partiją" pašaudavau įkaitinton 180 laispnių orkaitėn ir kepdavau 15 min.

Glajų paruošdavau, tiesiog išplovusi kiaušinį po tekančiu vandeniu ir jo baltymą sumaišiusi su daug cukraus pudros. Citrinos rūgštis glajų daro pikantiškai skanesnį - su rūgštele, ir balina, ant apskrudusių sausainėlių tai atrodo labai puikiai. Tiesa, glajus turi būti gerokai tirštas ir sunkiai nuvarvėti nuo sausainėlių, toks greitai džiūva ir yra kokybiškas. Geriausią jį tepti ant jau ataušusių sausainių. Galima naudoti valgomuosius dažus, bet šiemet pagalvojau, kad man labai dailiai atrodo paprasti "monochrominiai" sausainėliai - tada jie atrodo namiškesni, šiltesni, tikresni ir labiau Kalėdiški... :)
Tad kepkite kalėdinius imbierinius sausainiukus, imbierinius namelius, puoštus su saldžiarūgčiu glajumi, įsigykite "candy canes", prekybos centrų parkavimo vietose nevokite vietų kitiems iš panosės, nerėkite ant vaikų, jeigu jie netyčia išmeta saldainiuką iš rankų, ir per visus skubėjimus nepamirškite, kad Kalėdos tai kur kas daugiau nei paskubomis nupirkta dovana per išpardavimą, išmesti pinigai neskoningam įpakavimui prekybos centre, ar Kinijoje pagamintas blizgutis už 2,99Lt. Jeigu į šią sumaištį žiūrėsite su meile, ir negailėsite nė cento išleistam palepinimui jums brangių žmonių ir savęs pačio, daugiau dėmesio skirsite paprastiems ir nuoširdiems užsiėmimams (kaip sausianių kepimas) galbūt įtikėsite, jog Kalėdos yra tokios, kokias jas matote, jei tikit, kad tai stebuklų metas - tai stebuklų metas, jei galvosite, jog Kalėdos tik butaforinis surežisuotas išpardavimas prekybos centre - užprogramuosite save tokiam šventės stereotipui. AČIŲ TastyArt už receptuką :)

SKANAUS!!!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą