2009 m. spalio 26 d., pirmadienis

Imbiero saldainiai su cukrumi (Kristalizuotas imbieras)



Nuostabus dalykas kūnui ir sielai-imbieras.
Imbieras (lot. Zingiber officinale) daugiausia auginamas Azijoje bei tropiniuose kraštuose ir, be kulinarijos, jau seniai vartojamas apetitui gerinti bei peršalus, karščiuojant ar sutrikus virškinimui. JAV Maisto ir vaistų administracija priskiria jį prie maisto papildų, tačiau yra tiriamos jo gydomosios savybės esant pykinimui ir vėmimui bei sergant artritu. Nors antiemetinis imbiero veikimo mechanizmas nėra išaiškintas, bet panašu, jog jis slopina serotonino receptorius ir sukelia atitinkamą poveikį virškinamajai ir centrinei nervų sistemai (CNS) [1]. Kalbant apie artrito gydymą, t.y. potencialias uždegimą slopinančias savybes, atlikus in vitro tyrimus su žmogaus sinoviocitais gauta duomenų, kad imbiero ekstraktas slopina tumoro nekrozės faktorių a ir ciklooksigenazės-2 veikimą [2].
Niekam nepaslaptis, kad daugiau paieškoję internete galime rasti daug naudingos informacijos apie šiuos nuostabius "pirštelius" jų gydomąsias savybes, kaip priskoninį augalą ir t.t.Kadangi labai mėgstu imbierą, o pirkti parduotuvėje nėra labai pigu turiu minty jau paruoštus saldainiukus, tai nutariau jau seniai seniai pasidaryti šio gėrio, bet tik dabar sugebėjau įkelti. Taigi pasiūlysiu nuostabiai gerą receptuką kaip pasigaminti namų sąlygomis cukruotus imbiero saldainiukus, labai greitai ir nebrangiai.





Reikės:

1 kg., imbiero
2 kg. cukraus
2 - 2,5 litro vandens
vanilinio cukraus arba vanilės
2 vnt. cinamono lazdelių
citrinos cedra


Gaminimas:

Nusilupame imbierą, geriausiai užsidėjus pirštines ypač pas ką jautri oda (nes aš paprastai nesidedu, bet po to kokias pora valandų rankos dega) ir saugoti akis, kad nepakliūtų imbiero sulčių, nes siaubingai grauš akytes.Aš imbiera susilaužau "piršteliais" ir skutu su peiliuku, nuplaunu, susipjaustau norimais griežinėliais, galima labai plonais, galima storesniais kaip kam patinka. Sudedam į puodą, užpilame vandeniu ir verdame apie 20-30 minučių, tada supilame cukrų, vanilę, cedrą, cinamoną ir verdame tol kol imbiero gabaliukai taps skaidrūs, o sirupas kaip šviežio medaus konsistencijos. Man paprastai užtrunka apie 2 valandas virimo...tačiau žiūrėkite pagal jūsų gabaliukus.
Tuomet per kiaurasamtį nukošiame, kad sirupas liktu inde, paliekame nusivarvėti, tuomet imbiero gabaliukus susidedame i dubenį apipilame cukrumi ir kratome kol visi gabaliukai aplips cukrumi.
Sudedame į skardą išklotą kepimo popieriumi ir paliekame džiūti mažiausiai parai, kad gabaliukuose nesijaustų drėgmės. Išdžiūvusius susidedame į indus (tik ne plastikinius)ir vartojame reikalui esant :)

Apie imbiero sirupo gamybą skaityti ČIA


PATARIMAI:

* cukrų kuris liko po imbiero "kratymo" susidėkite į induką, labai silpno imbiero prieskonio cukrus, puikiai tiks pagardinti arbatytę.

* jeigu turite vanilės ankštį galite įmaišyti bus puikus aromatas, taip pat galima apibarstyti cinamonu, kardamonu.

* nedėkite imbiero gabaliukų į nekvėpuojančius indus t.y. į plastikinius indelius, maišiukus ir pan.,

*BŪTINA naudoti arbatoms peršalus,imbierinio cukruoto saldainiuko gabalelį sutarkavus ar smulkiai supjausčius sudėti į puodelį, įdėti medaus, citerinos, ištrinti, įpilti dar šaukštelį imberinio sirupo ir visą mišinį užpolti verdančiu vandeniu, puikiai "išmuša" prakaitas, nurimsta gerklės perštėjimas...žodžiu puikus augalas turintis gydomųjų savybių.

SKANAUS IR NESIRKITE!!!

5 komentarai:

  1. Puikus receptas! Išbandžiau, pirmąją partiją gaminau dvigubą ir viską išdovanojau, antroji bus iš trigubo kiekio :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. puiku, labai dziaugiuosi. Mes visuomet gaminame sirupa ir saldainius kaledoms, puiki dovana sveikatelei :) zinoma to ir linkime savo artimiesiems :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puiku tačiau ar imbieras nepraranda turimu vitaminų?

    AtsakytiPanaikinti
  4. na kaip zinia, bet koks termiskai apdorotasmaistas praranda dali turimu vitaminu...ir jis niekada neatstos sviezio, taciau sis dalykelis yra nuostabus.

    AtsakytiPanaikinti
  5. gabaliukai labai daug drėgmės prisigėrė.kaip juos išdžiovinti? orkaitėje apdžiuvo, bet liko šlapoki. kokiomis sąlygomis juos laikyti?

    AtsakytiPanaikinti